Een halve eeuw samen en dat moet gevierd worden

Een demonstratie bij het eerste stadhuis in 1975.
Een demonstratie bij het eerste stadhuis in 1975.
Foto: Nationaal Archief / CC0 Publiek Domein

Zaanstad bestaat volgend jaar een halve eeuw en het is in 2024 ook 450 jaar geleden dat de Spanjaarden op de dag na Pinksteren uit de streek werden verjaagd. Om dat te vieren moet ‘alles wat Zaanstad in zich heeft’ uit de kast worden getrokken, in de stad én in de dorpen.

Zaanstad denkt aan evenementen georganiseerd met, door en voor Zaankanters, ondernemers en culturele en maatschappelijke partners. ‘De stad en de dorpskernen zijn natuurlijk al langer dan 50 jaar met elkaar verbonden door de Zaan en door de vele (bedrijfsmatige) activiteiten. Enerzijds verbonden, anderzijds verschillend en uniek,’ schrijft de gemeente. ‘In 2024 willen we juist deze verbondenheid door verscheidenheid met elkaar vieren. Waarbij we aandacht hebben voor het verleden, heden en de toekomst.’

Bijeenkomsten

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het plan van aanpak de feestelijkheden, met extra aandacht voor de jeugd en de multiculturele samenleving. Trots op Zaanstad en betrokkenheid bij onze woonplaats vormen de basis. Op 7 en 14 juni zijn er startbijeenkomsten om iedereen een gelijke kans te geven zijn of haar ideeën in te dienen. Ook is er een – beperkt – subsidiebudget. Op 7 juni is de bijeenkomst van 19:00 tot 21:00 uur in de Vermaning aan de Westzijde in Zaandam (aanmelden kan hier) en op 14 juni op dezelfde tijd in de Wormerveerse Vermaning aan de Zaanweg (klik hier).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen