112

Dure gestolen e-bikes, maar geen aangiftes te vinden

Foto: Google Street View

De politie heeft negen dure e-bikes gevonden in een garagebox in Zaandam, dankzij een tracker die de dief over het hoofd had gezien. Een 31-jarige man is aangehouden. De fietsen zijn mogelijk meegenomen uit Amsterdam, maar gek genoeg liggen er geen aangiftes van diefstal van zes van de tweewielers.

De elektrische fietsen zijn tussen 600 en 4000 euro waard en dat is toch serieus geld.  Sinds begin 2020 is landelijk gezien het aantal diefstallen van e-bikes met maar liefst 74 procent gestegen is. Daarom dit stappenplan, van eenvoudig naar hightech, om fietsendieven het leven zo moeilijk mogelijk te maken. In absolute cijfers worden er inmiddels zo’n 23.000 aangiften per jaar van gedaan. De fiefstallen gebeuren vaak op een systematische manier door induviduen of bendes die zich erin gespecialiseerd hebben. De ANWB geeft een aantal tips om het leven van bestolen rechtmatige eigenaren gemakkelijker te maken:

  • Noteer na aankoop meteen ergens het merk en model van de fiets.
  • Noteer het framenummer of maak foto’s van dat nummer, het merk/model en van de fiets zelf, met eventuele accessoires erop. Zo kunt u wanneer dat nodig blijkt beter aantonen dat een fiets van u is.
  • Berg dit alles samen met de aankoopbon ergens op waar u het terug kunt vinden.
  • Haal altijd de accu (wanneer deze uitneembaar is) uit de fiets wanneer hij onbewaakt wordt achtergelaten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen