Zaandammer (35) opgepakt voor fraude met belastingen

Foto: Pexels / Nothing Ahead

De Fiod heeft het druk gehad in de Zaanstreek: naast een Oostzaanse ondernemer heeft de inlichtingen- en opsporingsdienst ook een Zaandammer op de korrel gehad. Afgelopen maandag zijn een 35-jarige man uit Zaandam en een 33-jarige man uit Hoofddorp opgepakt.

De mannen worden verdacht van fraude met omzetbelasting, witwassen en valsheid in geschrifte. Een woning in Hoofddorp en een garagebox in Amsterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op een motor, auto, telefoons en contant geld. Beide mannen zijn na verhoor weer vrijgelaten. Het strafrechtelijk onderzoek van de Fiod startte na een controle van de Belastingdienst. De Zaandammer was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming, de man uit Hoofddorp was betrokken als feitelijk leidinggevende. De onderneming was actief in de autohandel.

Omzetbelasting

Het vermoeden is dat verdachten onjuiste aangiften omzetbelasting hadden ingediend. Buitenlandse leveringen aan de onderneming werden door de verdachten vermoedelijk niet opgegeven en ook de omzet werd niet opgegeven, terwijl volgens de Fiod wel geld uit de verkoop van auto’s gestort werd op de rekening van de onderneming. De Hoofddorper bleek ook eigenaar was van een bedrijf dat auto┬┤s importeert uit het buitenland en ook daar werd volgens het onderzoeksteam verzuimd aangifte omzetbelasting te doen.

Coronasteun

Het precieze nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken. De mannen hebben zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt aan fraude met de Tegemoetkoming Vaste Lasten ten tijde van corona. Bij de aanvraag hebben ze mogelijk opzettelijk valse documenten ingediend. Vermoedelijk werd daardoor ten onrechte 40.000 euro TVL uitgekeerd. Een aanzienlijk deel van dit bedrag werd overboekt naar een bankrekening van een derde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen