Levenslang geëist voor onder meer liquidatie in Zaandam

Foto: Wallpaper Flare / CC0

Het Openbaar Ministerie heeft levenslange celstraffen geëist tegen Randall D. (41) en Emylio G. (30) wegens twee liquidaties in 2015 in Zaandam en in Amsterdam en de vergismoord op de stagiair Mohamed Bouchikhi (17) in een buurthuis in Amsterdam. In Zaandam werd de crimineel Lucas Boom (43) doodgeschoten.

D. werd in de zomer van 2021 opgepakt op Curaçao. Hij staat bovendien terecht voor de liquidatie van Boom, die in juni 2015 voor de ogen van tientallen leerlingen van de Rietvink het leven liet naast het schoolplein. Daarbij zou één van de schutters de laser van zijn wapen zelfs op een kind hebben gericht. In de straat lagen tientallen hulzen en raakten geparkeerde auto’s beschadigd. Er zijn op klaarlichte dag volgens het OM 38 kogels afgevuurd met automatische wapens. Er gingen meerdere voorverkenningen vooraf aan de gewelddadige afrekening.

Vergismoord

De volstrekt onschuldige Bouchikhi kwam in januari 2018 om het leven toen twee gewapende mannen het buurthuis in Wittenburg binnendrongen en hem aanzagen voor iemand anders. De jonge Amsterdammer lag op zijn buik om zich te beschermen tegen het geweld toen een van de schutters met een kalasjnikov het vuur op hem opende. Bij de schietpartij raakten twee anderen gewond, onder wie het vermoedelijke eigenlijke doelwit en een vrouw die in beide benen werd geraakt.

Zwijgrecht

‘Meerdere, veelal minderjarige, ooggetuigen zijn voor het leven getraumatiseerd,’  aldus de officier van justitie over de dodelijke schietpartij in het buurthuis. ‘De gewonden zijn getekend voor het leven.’ De jongeren waren bezig met een kookworkshop. G. en D., die zich tijdens het zevendaagse strafproces in de rechtbank in Amsterdam beriepen op hun zwijgrecht werden daarnaast verdacht van de moord op de 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur aan het Leerdamhof in Amsterdam Zuidoost in februari 2015, maar daarvoor vond de officier van justitie te weing bewijs en werd vrijspraak geëist. De uitspraak staat gepland op 4 augustus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen