Als Hydrogen Valley kan NH echt vooruit richting waterstof

Foto: Provincie Noord-Holland

De ontwikkeling van waterstof in Noord-Holland heeft de Europese status van Hydrogen Valley verkregen. Dat is een Europees label voor (inmiddels 60) regio’s die zich op een onderscheidende manier inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof.

Op de aspecten ‘publiek-private samenwerking’ en ‘financiering’ wordt de regio zelfs als een ‘best-practice’ genoemd. Het betreft een samenwerking van de clusters in het Noordzeekanaalgebied en Noord-Holland Noord. Met de toekenning van de Hydrogen Valley-status maakt de regio officieel deel uit van het verduurzamingsprogramma van de EU. Dit heeft als voordeel dat er een betere toegang tot kennis en financiering vanuit Europa komt, wat voor een versnelling kan zorgen om de energievoorziening te verduurzamen.

 

Gedeputeerde en voorzitter van de Bestuurscommissie Energietransitie Noordzeekanaalgebied Edward Stigter is in zijn nopjes: ‘Het toekennen van de status van Hydrogen Valley is een geweldige stap, hiermee kunnen we de verduurzaming van de regio meer in versnelling brengen. Het is mooi om onze plannen voor de provincie te kunnen opschalen door de hulp van Europa. Waterstof draagt niet alleen bij aan het halen van de klimaatdoelen, maar zorgt in vergelijking met fossiele brandstoffen ook voor een schonere lucht voor onze inwoners.’

Drie zeehavens

Noord-Holland beschikt met IJmuiden, Amsterdam en Den Helder over maar liefst drie zeehavens die van belang zijn voor de aanlanding, import, transport en opslag van duurzame energie. De havens, in combinatie met Schiphol, de waterwegen, spoor- en pijpverbindingen en de aansluiting op het nationale waterstofnetwerk, functioneren uitstekend voor het verbruik in de regio en de doorvoer van duurzame energie naar aangrenzende regio’s en landen.

 

Binnen de regio zijn verschillende initiatieven voor de productie van waterstof en het gebruik ervan, zowel groot- als kleinschalig. De inzet op minder uitstoot van de industrie en het verduurzamen van de zware mobiliteit (denk aan zwaar wegtransport, reinigingsvoertuigen en landbouwvoertuigen) zorgt voor de inwoners voor een gezonde lucht- en leefomgeving. De regio huisvest met het Faraday Lab van TNO in Petten eveneens Europa’s grootste waterstofonderzoeksfaciliteit. Het Noordzeekanaalgebied bestaat uit drie deelgebieden die elk een eigen karakter hebben. In de IJmond domineren de industrie en visserij, in de Zaanstreek is de voedselindustrie belangrijk en de Amsterdamse haven is groot in import, opslag en vervoer van brandstoffen.

Grote opgaven

In het gebied spelen grote opgaven, zoals de energietransitie, woningbouw of waterberging. Om deze opgaven aan te pakken is het Programmabureau Noordzeekanaalgebied opgericht. Het bureau werkt aan de programma’s Energie (met onder meer de versnellingstafel waterstof) en Ruimte, en het versterken van de regionale samenwerking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen