College wil beloning voor extra asielopvang inzetten voor fietspad

Foto: 3vium.eu

De Dam tot Damfietsroute met een brug over Zijkanaal H is nog niet van de baan, zoals een aantal partijen in Zaanstad graag had gezien. De peperdure verbinding met Amsterdam  moet worden betaald door Zaanstad, Amsterdam, de vervoerregio en de Regiodeal. En asielzoekers gaan er – indirect – ook aan meebetalen.

Zaanstad voerde naar aanleiding van de exploderende kosten een scenario-onderzoek uit en overleg met Amsterdam resulteerde in het voornemen om de eerdere plannen door te zetten. Met name de grote prijsstijgingen in de markt en aanvullende (bodem)onderzoeken die leidden tot extra werk en wijzigingen aan het technisch ontwerp zorgden voor de gestegen kosten van het pad langs de Noorder IJplas. De verwachte uitgave is nu 19,6 miljoen euro met een indexatie van vijf procent om de inflatie bij te benen. In eerste instantie werd uitgegaan van 9,4 miljoen (exclusief indexatie).

Alternatieven

Via een quick scan is onderzocht of er alternatieve scenario’s mogelijk zijn die tot een lagere prognose voor de totale kosten kunnen komen en er zijn extra dekkingsbronnen verkend. De onderzochte scenario’s zijn de huidige plannen voortzetten, als alternatief een houten brug over Zijkanaal H, als alternatief een innovatieve pont en het (tijdelijk) stopzetten van het project. De drie laatste opties besparen echter praktisch geen geld, doordat de engineeringskosten stijgen en het risicopercentage in de ontwerpfase hoger ligt omdat de alternatieve scenario’s minder ver uitgewerkt zijn dan de huidige.

 

De keuze om gewoon op dezelfde weg door te gaan betekent dat van alle partijen meer geld wordt gevraagd. Voor Zaanstad betekent dit een extra bijdrage van afgerond 2,98 miljoen. Dat geld kan worden ‘verdiend’als de extra (bovenwettelijke) opvang van asielzoekers voorzien aan de Gerrit Bolkade in Zaandam wordt gerealiseerd, laat het college de gemeenteraad weten. De Rijksbijdrage die Zaanstad hiervoor krijgt is afhankelijk van het totale aantal opvangplekken dat wordt gerealiseerd. ‘De belangrijkste variabele in de planning is de daadwerkelijke realisatie van de opvang aan de Gerrit Bolkade,’ aldus het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen