Onderzoek naar alternatieven dure brug over Zijkanaal H

Een impressie van de brug.
Een impressie van de brug.
Foto: 3vium.eu

De dure brug over Zijkanaal H in de Dam tot Dam fietsroute hoeft voor een deel van de gemeenteraad al niet meer vanwege de astronomische kosten, maar er komt een onderzoek naar alternatieven binnen het beshikbare budget. Daar moet begin volgend jaar meer duidelijkheid over komen.

De (recreatieve) fietsroute met daarin een beweegbare brug is een ontbrekende schakel in het regionale fietsnetwerk en verbindt het landelijke gebied van de Noorder IJplas met de omringende stedelijke omgeving. De fietsverbinding is ook de eerste opmaat tot het stadspark voor Haven-Stad en de gebiedsontwikkeling in de Achtersluispolder. Afgelopen juni leek het er nog op dat binnen een paar maanden kon worden begonnen met de aanbesteding: het ontwerp was bijna klaar voor de interne toetsing, de contractstukken waren grotendeels opgesteld en de projectorganisatie werd omgevormd tot uitvoeringsorganisatie. Een actualisatie van de kostenberekening gooide roet in het eten. .

Voor het project is 9,4 miljoen euro apart gezet door Zaanstad, Amsterdam, de
Vervoerregio Amsterdam en in de RegioDeal ZaanIJ. De actuele kostenberekening
door een extern ingenieursbureau heeft geleid tot een verwachte toename van circa negen miljoen ten opzichte van het beschikbaar gestelde bedrag, Volgens het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam is de kostenexplosie vooral te wijten aan aanpassingen van de raming naar het prijspeil van dit jaar, een toename van de voorziene kosten en de inschatting van toekomstige prijsstijgingen, een wijziging van het technisch ontwerp, een ophoging van de risicoreservering en hogere engineeringskosten.

Vijf scenario’s

De kostenstijging is dermate groot dat via een quickscan verkend wordt of er alternatieve scenario’s mogelijk zijn die tot een lagere prognose voor de totale kosten kunnen komen. Een eerste sessie leverde vijf mogelijke scenario’s op:

  • Andere varianten voor de brug over Zijkanaal H;
  • Andere verbindingen dan een brug over Zijkanaal H;
  • Varianten zonder een verbinding over Zijkanaal H;
  • Overige mogelijkheden, zoals het zoeken naar andere dekkingsbronnen;
  • Het (tijdelijk) stopzetten van het project.

Begin volgend jaar worden de voor- en nadelen van de scenario’s uitgewerkt en een globaal beeld geschetst van de mogelijkheden binnen het bestaande budget en wordt een verkenning uitgevoerd naar kansrijke dekkingsbronnen en subsidies wanneer de uitvoering binnen het huidige budget niet mogelijk blijkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen