DZ vraagt interpellatie aan over rel verkiezingsborden

Verspreid door Zaanstad staan tegenwoordig 20 grote verkiezingsborden.
Verspreid door Zaanstad staan tegenwoordig 20 grote verkiezingsborden.
Foto: Twitter

Democratisch Zaanstad heeft een interpellatiedebat aangevraagd over de wijze waarop wethouder Gerard Slegers vorig jaar de verwijdering van verkiezingsborden van de partij heeft aangepakt. Volgens DZ heeft hij misbruik gemaakt van zijn positie om druk uit te oefenen op Handhaving.

In de aanloop naar de verkiezingen in maart vorig jaar hebben meerdere partijen verkiezingsborden of leuzen met spuitkrijt gebruikt om hun ideeën over het voetlicht te brengen. Op 10 maart kreeg DZ opdracht van Handhaving om haar sandwichborden te verwijderen. Ook de POV werd gesommeerd dat te doen. Het spuitkrijt van Rosa werd getolereerd. DZ zette haar vrijwilligers in om de borden weer op te halen, maar stelt dat handhavers hen in een aantal gevallen al voor waren geweest – op last van Slegers.

Heksenjacht

Overigens kwam een raadsmeerderheid na de verkiezingen tot de slotsom dat het belangrijk is om mensen op te roepen om te gaan stemmen en dat het plaatsen van verkiezingsborden daarvan een belangrijk onderdeel is. Dat lag nog anders in maart 2022. ‘De verkiezingen zijn inmiddels ruim een jaar achter de rug en vandaag de dag is de heksenjacht op DZ nog steeds bezig achter de schermen als nasleep van deze verkiezingsbordenstrijd,’ schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot nu.

Bezwaar gemaakt

‘Nadat wij de borden verwijderd hadden en daarvan bericht hadden gegeven aan de gemeente, bleek ons alsnog een dwangsom te zijn opgelegd omdat er borden zouden zijn aangetroffen die wij zelf niet meer konden vinden. Het voornemen tot het opleggen van een dwangsom en de daadwerkelijke dwangsom zijn namelijk op één en dezelfde dag van kracht geworden. De hersteltijd die ons gegeven is tussen de geconstateerde overtreding en het kunnen beëindigen van de overtreding bedroeg nog geen 3,5 uur.  Tegen het voornemen tot het opleggen van een dwangsom en de daadwerkelijke dwangsom hebben wij bezwaar gemaakt.’

Het college stelde volgens Rot vervolgens voor dat DZ excuses zou aabieden aan de afdeling Handhaving, ‘maar vertelde daar niet bij dat de dwangsom die voor onbepaalde tijd is opgelegd nog door zou lopen tot op heden’. ‘Het voorstel hebben wij om deze reden geweigerd, waardoor ons bezwaar in behandeling is genomen. Hierop volgde een hoorzitting begin februari van dit jaar. Afgelopen week is er nieuwe informatie naar boven gekomen die ons verontrust en waaruit blijkt dat wethouder Slegers, destijds tevens lijsttrekker van het CDA, in campagnetijd zijn positie als wethouder heeft ingezet voor eigen politiek gewin, waardoor sprake is van (de schijn van) niet-integer handelen en daarmee verlies van vertrouwen in het openbaar bestuur.’

Interpellatiedebat

Deze hele gang van zaken moet nu middels een interpellatiedebat aan de orde worden gesteld. Het doel van het debat is om Slegers in het openbaar aan de tand te voelem over zijn rol in deze kwestie en om hem en de burgemeester een aantal vragen te stellen. Het zit DZ vooral dwars dat vanaf het begin wezenlijke informatie is achtergehouden over de precieze gang van zaken, ook richting de commissie die de bezwaren van de partij tegen de (last onder) dwangsom behandelde. Werd hier gepoogd om een wethouder proberen te beschermen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen