Vier woningen in voormalig bedrijfspand Barend Suidema Woninginrichting

Westzanerdijk 480 in Zaandam.
Foto: Google Street View

Er wordt wat het college betreft een procedure gestart om af te wijken van het bestemmingsplan voor de verbouw – en het gedeeltelijk legaliseren – van een bedrijfspand tot vier woningen aan de Westzanerdijk 480 in Zaandam.

Op het perceel rust nu de bestemming detailhandel. De beoogde nieuwe woningen zullen 6,4 meter hoog worden, terwijl dat eigenlijk maar zes meter mag zijn. Maar dat is geen obstakel: het plan past ruimtelijk gezien goed in zijn omgeving en bovendien voorziet het plan in de bouw van woningen in een omgeving waar al meerdere bedrijfspanden in woningen zijn veranderd.

Drie nog te gaan

De aanvraag van de omgevingsvergunning is ruim een jaar geleden al ingediend, toen de aanvrager het bedrijfspand al bewoonde. Vandaar de gedeeltelijke legalisatie. De drie overige appartementen moeten nog wel gebouwd worden op de plek waar eens Barend Suidema Woninginrichting gevestigd was.

Het bestaande gebouw is door de architect als uitgangspunt genomen. Er komt een extra laag plat op het gebouw, die in architectuur afwijkt van het bestaande pand. Dat behoudt de industriële uitstraling en wordt verhoogd met een dakterras.

Zorgen

De 0,40 meter ‘gesmokkelde’ bouwhoogte zal volgens het college niet of nauwelijks een nadelige schaduwwerking op de tegenover gelegen woningen hebben. Daar zijn omwonenden niet zo zeker van. De bewoners van het pakhuis (een gemeentelijk monument aan de overkant van de sloot) hebben onder meer tijdens een vergadering van de welstandscommissie hun zorgen geuit.

De dijk heeft een hoog niveau en het pakhuis, dat wegens zijn monumentale status de karakteristieke uitstraling moet behouden dreigt, gelet op de hoogte van het bouwplan, achter het nieuwe gebouw te verdwijnen. Ook vrezen de bewoners een nadelig effect van het nieuwe bouwwerk op hun woningen op het gebied van licht, zon en inkijk.

Tekening

Naar aanleiding van deze opmerkingen is het plan op een enkel onderdeel aangepast en is een tekening met slagschaduw gemaakt. Daaruit blijkt dat op 21 maart vorig jaar om 12:00 uur geen sprake was van schaduwwerking op de tegenover gelegen woningen.

Reacties