Noord-Hollanders aan de knoppen voor toekomst landelijk gebied

Foto: Provincie Noord-Holland

Alle inwoners van Noord-Holland kunnen vanaf vandaag tot 26 mei meedenken over de toekomst van het landelijk gebied. De provincie vraagt in een online inwonersraadpleging hun mening over wat zij belangrijk vinden. De resultaten worden gebruikt bij het maken van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied.

‘We vinden het belangrijk inwoners te betrekken bij wat de provincie doet. Door deze raadpleging kunnen Noord-Hollanders op de stoel van de bestuurder zitten en aangeven hoe het landelijk gebied er in de toekomst moet uitzien. Daarnaast geven ze aan waar zij het geld en de middelen aan zouden bestede,’ zegt Esther Rommel, Gedeputeerde voor Natuur en Stikstof.

Keuzes maken

Deelnemers aan de raadpleging krijgen op een eenvoudige manier een keuzesituatie te zien. Ook zien zij wat de gevolgen van de keuzes zijn en kunnen ze een advies geven met onderbouwing. Bij de eerste keuzesituatie wordt gevraagd waar de provincie zich voor moet inspannen in het landelijk gebied. Er zijn tien opties, zoals de kwaliteit van de natuur, recreatie en de uitstoot van schadelijke stoffen. De deelnemers kunnen met schuifjes aangeven hoeveel inspanning de provincie volgens hen moet leveren. Een metertje maakt direct duidelijk wat voor invloed dat heeft. Als het metertje in het rood komt, is er geen inspanning meer mogelijk.

De tweede keuzetaak gaat over hoe de toekomst van het landelijk gebied eruit zou moeten zien. Deelnemers kunnen 50 punten verdelen over verschillende kenmerken van het landelijk gebied en geven daarmee aan wat zij belangrijk vinden. Er wordt onder andere gevraagd naar ruimte voor de bollenteelt, ruimte voor water en recreatiemogelijkheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen