Focus op aanpak van (jeugd)overlast en ondermijning in 2018

Foto: PxHere

De gemeente stelt dit jaar een nieuwe veiligheidsvisie vast voor de komende vier jaar en een Integraal Veiligheidsplan 2019-2022. Voor dit jaar geldt nog het IVP 2015-2018, dat de basis is voor het uitvoeringsprogramma waarin de prioriteiten voor 2018 zijn vastgelegd.

Die prioriteiten zijn:

Dit jaar ligt de focus binnen deze prioriteiten op de aanpak van ondermijning en de doorontwikkeling van de aanpak van (jeugd)overlast. Daarnaast is contra-terrorisme, extremisme en radicalisering nog als extra thema opgenomen.

Sociale kwaliteit

Sociale kwaliteit is de mate waarin burgers in staat zijn om deel te nemen aan het sociale en economische leven. Het niveau van de sociale kwaliteit van een buurt kenmerkt zich onder andere door de betrokkenheid van bewoners, de kwaliteit van sociale netwerken en de mate van informele sociale controle. De sociale kwaliteit kan onder druk komen te staan door verschijnselen als woonoverlast, burenruzies, multi-probleemhuishoudens, illegale bewoning, drank- en drugsoverlast en overlast door prostitutie en zwervers.

 Objectieve veiligheid

Wat objectieve veiligheid betreft ligt de Zaanse focus op vormen van criminaliteit die een grote impact hebben op de slachtoffers en veel onrust en onveiligheidsgevoelens (kunnen) veroorzaken. Dat zijn overvallen, woning- en bedrijfsinbraken en straatroven, openlijke geweldpleging, uitgaansgeweld, huiselijk geweld, kindermishandeling en geweld tegen functionarissen met een publieke taak.

Jeugd en veiligheid

Bij jeugd en veiligheid gaat het om overlast en gevoelens van onveiligheid die worden veroorzaakt door jongeren, al dan niet in groepsverband. Verschijnselen binnen dit thema zijn zowel de overlast van alcohol- en drugsgebruik in de openbare ruimte als individuele veelplegers die soms de maatschappelijke aansluiting hebben verloren.

Georganiseerde criminaliteit

De onder- en bovenwereld kunnen fors met elkaar verweven zijn. Criminelen beschikken over illegaal geld en zijn bereid tot het inzetten van zware geweldsmiddelen. Hierdoor ontstaan economische en sociale machts- en invloedposities, waarin ondermijnend gevaar voor de samenleving schuilt. De aandacht gaat met name uit naar woonfraude, malafide horeca, witwassen en onverklaarbaar bezit.

Radicalisering

De aanpak van radicalisering is een belangrijk thema in het (inter)nationale veiligheidsbeleid. (Religieus) extremisme is een substantiële bedreiging. De ontwikkelingen op het gebied van radicalisering vragen om extra aandacht van verschillende veiligheidspartners en om nieuwe manieren van samenwerken. Zaanstad zet samen met de ketenpartners in op zowel een preventieve als een repressieve aanpak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen