Nieuwe ‘appartementenvilla’s’ en penthouses aan het water in Zaandam

Een artist impression. Betelgeux is het hoge gebouw in het midden.
Een artist impression. Betelgeux is het hoge gebouw in het midden.
Foto: Thijssen Makelaardij

De bouw van het luxe appartementencomplex Betelgeux aan de Westzijde in Zaandam is begonnen. Aan de Zaan verrijzen tien ‘appartementenvilla’s’ en twee penthouses.

Alle ruime appartementen (er is er nog eentje te koop) krijgen woonkamers met grote balkons aan de waterkant en slaapkamers aan de ‘achterzijde’. De penthouses in de vorm van een maisonnette met een extra verdieping bestemd voor een lichte dakkamer krijgen bovendien beide een riant dakterras. Onder het gebouw komen de bergingen en de parkeergarage ligt onder het al eerder gerealiseerde woongebouw Bellatrix.

Betelgeux (alpha Orionis, ook wel Betelgeuze, Betelgeuse, Beteiguex en Al Mankib genoemd) is na Rigel de helderste ster in het sterrenbeeld Orio. De naam is van oorsprong Arabisch. In die taal heet de ster yad al-djoeza (hand van de reus), maar door een leesfout is de naam in westerse talen van ibt al-djoeza (oksel van de reus) afgeleid.

Betelgeux is aan het eind van zijn leven, en kan op ‘ieder moment’ een supernova worden. Theoretisch valt niet uit te sluiten dat Betelgeux al is geëxplodeerd, aangezien zijn licht enkele eeuwen nodig heeft om de aarde te bereiken. Aan de andere kant kan dit ook nog tienduizenden jaren duren.

Bellatrix

Ook de Bellatrix (gamma Orionis) is een ster in het sterrenbeeld Orion. Het is de 26 na helderste ster aan de nachtelijke hemel en staat ook bekend als de Amazonester. De appartementen in het woongebouw Bellatrix (zie foto hieronder) gingen al in 2012 in de verkoop.

Het uitzicht over de Zaan vanuit woongebouw Bellatrix.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen