TikTok op telefoons Rijksambtenaren aan banden

Foto: Pixabay / GodLikeFarfetchd

Het kabinet heeft Rijksambtenaren per direct ontraden om apps ‘uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen’ te hebben en te gebruiken op hun mobiele werkapparatuur. Zonder TikTok te noemen gaat het wel degelijk over dat Chinese medium, dat volgens Zaanstad veilig te gebruiken is.

Hier probeert met name de ChristenUnie en al een tijdje om burgemeester Jan Hamming van TikTok af te krijgen, al was het alleen maar om niet naar jongeren uit te stralen dat dit een heel gewoon appje is. Een motie die dat voor elkaar moet krijgen en samen met Democratisch Zaanstad werd ingediend stuitte echter op lauwe reacties. Het besluit van het kabinet volgt het advies van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarin gesteld wordt dat er bij alle applicaties die in beheer zijn in landen met zo’n offensief cyberprogramma sprake is van een verhoogd spionagerisico.

‘De Rijksoverheid moet veilig zijn werk kunnen doen, ook via zijn mobiele apparaten. Recente Kamervragen en internationale ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we zijn gekomen tot een zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie. We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld,’ aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Digitalisering.

Managed apparaten

Op korte termijn wordt er toegewerkt naar een situatie waarbij mobiele apparaten voor ambtenaren in dienst van het Rijk zo zijn ingericht dat er alleen vooraf toegestane apps, software en/of functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt. Het worden dan zogeheten managed apparaten. Een uitzondering geldt wanneer een potentieel risicovolle applicatie nodig is of kan zijn voor het uitoefenen van een primaire taak van een organisatie. Hierbij kan worden gedacht aan inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of het inlichtingenbelang. Deze uitzondering wordt nog nader uitgewerkt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen