Burgemeester TikTokt door: geen zorgen over privacy

Foto: Wikimedia / Solen Feyissa

Burgemeester Jan Hamming TikTokt door totdat waakhond Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat dit onverstandig is in verband met de privacy. Er zijn zorgen over de zorgvuldigheid van het Chinese bedrijf, maat er wordt nog nader onderzoek naar gedaan. Hamming heeft inmiddels een behoorlijke schare fans,

De ChristenUnie stelde vragen over de wenselijkheid van het gebruik van TikTok en de veiligheid van interne gemeentelijke stukken, maat over het laatste bestaan op het stadhuis heen zorgen. Apps zoals TikTok draaien in een eigen omgeving en hebben geen toegang tot andere apps tenzij daar expliciet toegang tot gegeven wordt. TikTok en andere sociale media zoals Facebook, WhatsApp en Instagram vragen vaak om toestemming voor toegang tot foto’s, camera’s, locatiegegevens en contactpersonen. Er wordt niet gevraagd om toegang tot e-mail en andere bestanden die op de apparaten staan.

Iers onderzoek

Omdat het Europese hoofdkantoor van TikTok in Ierland gevestigd is doet de Irish Data Protection Commission momenteel onder meer onderzoek naar het recent aangepaste beleid voor gegevensbescherming van het bedrijf. De bevindingen worden daarna gedeeld met de collega-instellingen in de Europese Unie en zo nodig kan dan een nieuwe aanpaj worden ontwikkeld. Op basis daarvan zal het college van Zaanstad bepalen hoe het verder gaat met het gebruik van TikTok.

Duizenden volgers

De bedoeling van de burgemeester is om met zijn account jongeren te bereiken die hij anders niet zou vinden. TikTok is het snelst groeiende sociale medium, met inmiddels vooral drie miljoen vooral jonge gebruikers. In slechts een paar maanden tijd heeft Hamming nu bijna 4000 volgers gekregen en zijn video’s over inhoudelijke thema’s zoals veiligheid op de kermis, vuurwerk en geweld onder jongeren zijn tienduizenden keren bekeken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen