Activiteiten burgemeester op TikTok roepen vragen op

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Nu steeds meer organisaties vraagtekens zetten bij de rol die TikTok buiten China speelt voor het regime in Beijing heeft de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld over de nog jonge carrière van burgemeester Jan Hamming op het sociale medium. Hoe veilig is dat waar het om gegevens van de gemeente gaat?

Hamming werd actief op TikTok om dichter bij de jongeren te kunnen komen. De ChristenUnie ‘juicht initiatieven hiertoe van harte toe, maar is bezorgd over het gebruik van TikTok voor dit doel,’ laat raadslid Hanneke Veurink weten in haar vragen. Is het college op de hoogte van de veiligheids- en privacyrisico’s voor TikTok-gebruikers en wat vindt het college ervan dat ook gegevens van lokale overheidsdiensten op deze manier in Chinese handen kunnen komen? En welk signaal wordt hiermee afgegeven richting de Zaanse jeugd?

Rechtszaak

TikTok ligt al langer onder vuur en afgelopen week besliste de rechter dat de Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond in Nederland een claimzaak mogen beginnen tegen de populaire filmpjesapp. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald zelf bevoegd te zijn om te oordelen over de klacht dat het bedrijf de privacy en de consumentenrechten van kinderen zou schenden. Volgens de belangenorganisaties zijn meer dan anderhalf miljoen kinderen daar in ons land de dupe van, omdat het bedrijf allerlei gegevens verzamelt van gebruikers van de app.

Schadevergoeding

Ze eisen dat TikTok daarmee stopt. Ook vinden ze dat illegaal verkregen persoonsgegevens van kinderen moeten worden vernietigd en dat TikTok per kind minstens 1000 euro schadevergoeding zou moeten betalen. De totale claim komt zo neer op zo’n twee miljard euro. TikTok betoogde dat de rechter in Nederland helemaal geen recht van spreken heeft, omdat het bedrijf niet uit Nederland komt. Dat verweer heeft de rechter echter verworpen.

Een woordvoerder van de Consumentenbond zei in te schatten dat het nog tot in 2024 kan duren voor de zaak echt inhoudelijk behandeld wordt. TikTok gebruikt in China een geheel andere app dan in het buitenland en de Chinese overheid kan het bedrijf opdragen informatie die over de grens verzameld wordt met haar te delen.

https://twitter.com/renataverloop/status/1581691498709413888

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen