Waarom op een aantal stembureau’s te weinig biljetten?

Foto: Flickr / DennisM2

Er is volgens de PVV in Zaanstad veel misgegaan tijdens de Statenverkiezingen van afgelopen woensdag. Zó veel zelfs dat mensen zijn afgehaakt, volgens raadslid Natasja Cornelisse. Zo waren er in stembureau’s onvoldoende stembiljetten en werden mensen doorgestuurd naar een andere locatie.

Zij constateert nog meer ‘opmerkelijke’ zaken. Zo waren er minder stembureaus dan bij de voorgaande verkiezingen, stond op de stempas ditmaal niet de dichtstbijzijnde locatie om te stemmen, was het aantal stemhokjes in basisschool Ayundo in Saendelft teruggebracht van zes naar drie terwijl er in de wijk een stembureau minder was dan voorheen (in basisschool Octant) en ook moesten mensen soms verder lopen omdat de locaties niet meer op dezelfde plek zaten, zoals in de Havenbuurt en op de Hogendijk in Zaandam.

Tekort aanvullen

Het meest in het oog springt echter dat ‘een aantal stembureaus’ stembiljetten te kort kwam, terwijl nog niet de helft van alle stemgerechtigden op kwam dagen. De PVV wil daarom weten waarom die niet zijn aangevuld toen de bodem van de stapel in zicht kwam. ‘Bent u het met ons eens dat als er geen stembiljetten meer zijn en medewerkers de stemgerechtigden naar een andere locatie sturen, deze afhaken?’ schrijft Cormelisse in schriftelijke vragen. ‘Graag zien wij een evaluatie over deze stemdag. Er zijn een hoop zaken die ons inziens fout zijn gegaan, en zeker verbeterd kunnen worden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen