Woonprotest Zaandam ook toegankelijk voor rolstoelers

De hoogteverschiilen in het centrum kunnen een obstakel vormen.
De hoogteverschiilen in het centrum kunnen een obstakel vormen.
Foto: Google Street View

Het woonprotest in Zaandam op 25 maart moet voor iedereen toegankelijk zijn, vinden de organisatoren, dus ook voor mensen met een handicap. Het gebrek aan toegankelijke woningen is een probleem en ook zijn gehandicapten vaker arm. Extra redenen dus om hun stem te laten horen.

Toegankelijkheid is bij demonstraties niet vaak een issue, maar in Zaanstad wordt er nadrukkelijk naat gekeken. De route van de protestmars is een korte, vanaf het Stadhuisplein naar de Peperstraat. Op twee plekken zijn er verlaagde drempels: vlak voordat de Gedempte Gracht wordt opgelopen en voor de brug bij de Peperstraat. Rolstoelgebruikers kunnen hier in principe overheen.

Liften

Het Stadhuisplein naast het treinstation is op zich geen gemakkelijk te bereiken plek voor mensen in een rolstoel, gezien de hoogteverschillen in dat deel van het centrum. Vanaf het busstation is er een lift naar boven en het stadhuis heeft een rolstoeltoegankelijk toilet. Wie met de auto komt kan parkeren in parkeergarage de Hermitage, waar ook toegankelijke parkeerplekken zijn plus eem lift.

Tussen het stadhuis en de Gedempte Gracht is een helling die misschien te steil voor rolstoelgebruikers, maar er is ook een lift. Met de gemeente en de NS zijn gesprekken gaande om ervoor te zorgen dat de liften tijdens het woonprotest ook werken. Bij het einde van de route zijn rolstoeltoegankelijke bushaltes waar bussen vetrekken naar het treinstation in het centrum, naar Amsterdam Centraal en naar Zaandam Kogerveld.

Sprekerspodium

Het sprekerspodium komt halverwege de route te staan en in de Hema-vestiging daarnaast is een rolstoeltoegankelijke wc op de tweede verdieping. Er is een lift en gebruikmaken van het toilet kost 70 cent. Bij het podium zijn stoelen beschikbaar voor mensen die niet lang kunnen staan en er is een doventolk aanwezig. De bedoelong is dat er ook een livestream komt van het protest, maar die is nog in voorbereiding.

https://twitter.com/WOONPROTEST075/status/1634854366699048960

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen