‘Onder het maaiveld’ in De Fabriek met uitleg Zaanse cameraman

Foto: YouTube / Trailer 'Onder het maaiveld'

De Zaanse cameraman en editor van de film Onder het maaiveld Sam Reitsma is morgen aanwezig in De Fabriek voor een korte inleiding én beantwoordt na de film vragen van het publiek. EMS Films, de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis zijn ditmaal ondergronds gegaan.

De nieuwste film laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Onder het Maaiveld is sinds begin deze maand in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien. De staat van onze bodem is een vrijwel dagelijks terugkerend onderwerp in nieuws over onze omgang met de natuur. De politiek, gemeenten, boeren en belangenorganisaties voeren felle discussies. Maar onze flora en fauna zijn slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal.

Weinig bekend

Het bodemleven is heel belangrijk voor de mens, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering.  Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van Onder het Maaiveld en was meteen gegrepen door het onderwerp.

Verwondering

‘Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur,’ zegt hij. Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets is dat niet eerder gedaan. In hun zoektocht is door de filmmakers samengewerkt met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in Artis en tal van andere deskundigen.

Daarnaast was ook het geluid van de bodem een grote uitdaging. Hoe klinkt de bodem? Samen met de componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) is gewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker in de bioscoop onder te dompelen in een beeld- en geluidbeleving. De film is ook op woensdag 15 maart in De Fabriek te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen