Het Buitenhuis een voorziening die broodnodig blijkt

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Het Buitenhuis dat mantelzorgers uit Zaanstreek – Waterland de kans geeft om even op adem te komen op momenten dat zij dat nodig hebben is een doorslaand succes. Volwassenen die in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van mantelzorg kunnen er tijdelijk verblijven. De pilot van een jaar wordt daarom verlengd.

In het eerste jaar werden in totaal 249 gasten ontvangen die samen samen 1428 nachten in het huis in Wijdewormer verbleven. De gasten en hun mantelzorgers waarderen de voorziening met een gemiddeld cijfer van 9,2. Daarnaast beveelt 100 procent van de gasten en 99 procent van hun mantelzorgers anderen een verblijf in Het Buitenhuis aan.

Gat opgevuld

Het Buitenhuis is onderdeel van de Samenwerkingsagenda tussen de gemeenten en het Zilveren Kruis in de regio. Voorheen waren hier geen of nauwelijks mogelijkheden voor respijtzorg in de vorm van logeren. Doordat het aanbod ontbrak was er ook geen of nauwelijks zicht op de vraag bij mantelzorgers in onze regio, maar het landelijke beeld was dat er wel degelijk behoefte zou zijn aan deze vorm van ondersteuning.

Evaluatie

Een uitgebreide evaluatie van Het Buitenhuis door De Zorgcirkel bewees dat overduidellijk: 91 procent van de mantelzorgers geeft aan door Het Buitenhuis op adem te hebben kunnen komen, de gemiddelde bedbezetting was in het pilotjaar 56 procent en vanaf de zomer 80 procent en 80 procent van de mantelzorgers vond het niet moeilijk om de zorg even uit handen te geven aan Het Buitenhuis.

Structureel geld

Daarnaast is op basis van deze evaluatie besloten om indien nodig de gemeenteraden voor te stellen om vanaf 2024 de respijtvoorziening zoals deze nu is structureel aan te bieden en de hiervoor benodigde financiƫn op te nemen in de gemeentelijke begrotingen. Gezien ontwikkelingen in de zorg zoals de personeelstekorten, de houdbaarheid van het zorgstelsel en de demografische ontwikkeling van steeds meer (alleenstaande) ouderen en zal de druk op mantelzorgers alleen maar toenemen. Dit vraagt om een verdere doorontwikkeling van respijtconceptem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen