Zaanstad in elk geval tot en met 2026 een Regenboogstad, als het aan wethouder van Diversiteit Gerard Slegers ligt. ‘Helaas is er nog steeds sprake van discriminatie, haat en zelfs geweld tegen lhbtiq+-personen. Dat is onacceptabel.’
Als Regenboogstad komt de gemeente op voor de rechten van deze gemeenschap en wordt ingezet op preventie en het bestrijden van discriminatie, zeg hij. ‘Wij willen dat iedereen in Zaanstad zichzelf kan zijn en zich veilig voelt.’ Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat veel lhbtiq+-inwoners zich gediscrimineerd en niet geaccepteerd voelen. Ruim de helft van de ondervraagde personen kreeg te maken met discriminatie. Discriminatie of angst voor discriminatie leidt ertoe dat men niet altijd open durft te zijn over zichzelf.
Geweld
Bovendien kreeg de helft van de respondenten te maken met een vorm van verbaal of fysiek geweld. ‘Dat zijn schokkende cijfers. Het onderzoek toont aan dat het noodzakelijk is dat wij ons volop blijven inzetten op het verbeteren van de acceptatie van lhbtiq+-personen in Zaanstad,’ aldus Slegers. Zaanstad is een Regenboogstad sinds 2018. Dat is een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs en inmiddels 53 gemeenten. Het ministerie ondersteunt de Regenbogensteden met kennis en met een bijdrage van 20.000 euro per jaar.
Resultaten
Zaanstad hield zich de afgelopen jaren onder andere bezig met het geven van voorlichting de over lhbtiq+-gemeenschap, bijvoorbeeld op scholen en bij de politie. Daarnaast werkt de gemeente aan meer verbinding door bijeenkomsten te organiseren. Ook is er een goede samenwerking tussen de gemeente en de Zaanse lhbtiq+-netwerkpartners. Sinds 2020 organiseert Stichting De Zaanse Regenboog jaarlijks de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride.
Reacties