Overlastgevers In ’t Veldpark naar ‘Verkadevilla’

Foto: Google Street View

Het tijdelijke inloophuis met een gebruiksruimte voor de groep notoire overlastgevers in het Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam komt in de ‘Verkadevilla’ aan de Provincialeweg. Medio mei moet de voorziening in het eerder gekraakte huis open gaan.

De gemeente wil zich meer ontfermen over de vaak kwetsbare mensen die al jaren het park onveilig maken. In het inloophuis is het gebruik van alcohol en drugs mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van professionele begeleiders van De Regenboog Groep. Zij hebben veel ervaring met soortgelijke inloophuizen in Amsterdam. Het moet de situatie  in het park verbeteren. Omdat er woningbouw gepland staat op het terrein rondom het inloophuis, komt de voorziening er voor maximaal vier jaar.

Evaluaties

Na een half jaar wordt bekeken of er voldoende gebruik van wordt gemaakt en na twee jaar volgt een bredere evaluatie. De bedoeling is dat het inloophuis bijdraagt aan een betere leefbaarheid in Zaanstad en aan het welzijn van de gebruikers. Naast de mensen uit het In ’t Veldpark kunnen ook inwoners in een vergelijkbare situatie er terecht, De Regenboog Groep werkt samen met het Leger des Heils, de GGD, stichting Surant en de Brijder Stichting. Samen bieden zij de mensen die gebruik maken van het inloophuis zorg en activiteiten aan.

Lage drempel

Politie en BOA’s kunnen mensen die vaak overlast geven naar het inloophuis verwijzen. Naast verslaving kampen sommigen met psychische problemen, schulden of zijn dakloos. Vaak kunnen of willen zij geen hulp vragen. Een inloophuis maakt de drempel lager naar professionele hulp, waarmee zij meer grip op hun leven krijgen. Dit betekent in veel gevallen dat zij ook minder overlast veroorzaken. Afkicken is geen doel op zich.

Geen directe buren

De gemeente wilde een centrale plek voor het inloophuis, omdat het te voet goed bereikbaar moet zijn. Ook is er gekeken naar een plek waar de gevolgen voor de omgeving zo klein mogelijk zijn. De locatie aan de Provincialeweg voldoet hieraan. Het inloophuis is vanaf medio mei open van dinsdag tot en met zaterdag van 14:00 tot 21:00 uur. Omwonenden worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen