Twee jaar cel geëist tegen ‘wasserijbroers’ wegens mensenhandel

Foto: Flickr

Vier broers uit Zaandam, Wormerveer, Krommenie en Amsterdam gaan als het aan het Openbaar Ministerie ligt twee jaar de cel in wegens het uitbuiten van vluchtelingen in hun industriële wasserij aan de Sluispolderweg in Zaandam.

Het in Egypte geboren viertal stond terecht voor mensenhandel en hoorde vanmorgen de strafeis. De mannen zouden Syrische en Eritrese asielzoekers lange dagen hebben laten maken onder gruwelijke omstandigheden en ze daarvoor ook nog eens niet of nauwelijks hebben betaald. De verdediging van de broers luidt dat ze slechts deden wat hen was opgedragen door hun baas, een in rook opgegane ‘Gabor’ uit Hongarije.

Werving in de opvang

De slachtoffers zeggen door de vier mannen te zijn geworven via de inmiddels gesloten vluchtelingenopvang in de Achtersluispolder. De praktijken speelden zich af in 2016, met steeds wisselend ‘personeel’. In elk geval zes slachtoffers hebben bij de politie hun verhaal gedaan. Volgens het OM verbleven de slachtoffers dag en nacht in een omgeving met temperaturen van ver boven de 30 graden, zonder de mogelijkheid om zichzelf te wassen en omringd door muizen.

Elektrocutie

Het was bovendien gevaarlijk in de wasserij: elektrocutie en omvallende stellingen dreigden, gevaarlijke stoffen waren niet goed opgeslagen en de werknemers droegen geen beschermende kleding. Maar bij dat alles werden ze wel met camera’s in de gaten gehouden om hun productiviteit te monitoren.

De broers die in leeftijd variëren van 41 tot 58 jaar worden ook beschuldigd van valsheid in geschrifte, omdat een deugdelijke personeelsadministratie ontbrak en er geen premies werden afgedragen. Daardoor konden de broers volgens het OM onder de prijs werken.

De uitspraak is over twee weken.

 

Het Openbaar Ministerie ziet arbeidsuitbuiting als een vorm van moderne slavernij die een grove inbreuk maakt op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting, waarbij voor de verdachten het financieel gewin voorop staat.

Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting: die leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en de ondermijning van bedrijfstakken.

Koninklijke Horeca Nederland heeft de zaak tegen de vier broers bij de rechtbank in Amsterdam ook gevolgd, omdat de belangenvereniging er lering uit hoopt te trekken om hoteliers in de toekomst te behoeden voor banden met illegale wasserijen. Het bedrijf in de Achtersluispolder deed met name zaken met hotels.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen