Judith Koelemeijer praat in Wormer over biografie Etty Hillesum

Foto: Bob Bronshoff

Auteur Judith Koelemeijer geeft donderdag 23 februari in de Stoomhal in Wormer een lezing over haar biografie Etty Hillesum. Recensenten overlaadden het in 2022 uitgebrachte levensverhaal van deze beroemde joodse dagboekschrijfster met lof.

De bijeenkomst met Koelemeijer aan Pakhuisplein 44 in haar geboortedorp begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Na afloop is het mogelijk om Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven aan te schaffen en te laten signeren. De organisatie van de avond is in handen van het Bureau Discriminatiezaken.

 

De dan 27–jarige Etty Hillesum begint op 9 maart 1941 een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogst persoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.

Onbekend materiaal

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Hillesum (1914–1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden? Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In de biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Hillesums rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Ze blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen