SP wil betaald parkeren bij Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Foto: Google Street View

De SP wil het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer meer financiële armslag geven door betaald parkeren in te voeren. De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil dat Zaanstad gaat onderzoeken wat de gevolgen zijn als de gemeente uit de gemeenschappelijke regeling stapt.

De partijen proberen dat donderdag te bereiken met een amendement en twee moties. SP-raadslid Anna de Groot wijst erop dat betaald parkeren recreatieschap Twiske Waterland geen windeieren heeft gelegd en het schap in staat heeft gesteld om ook in coronatijd het hoofd boven water te houden. Zij wil daarom voor het ten noorden van Zaanstad gelegen recreatiegebied niet alleen financieringsmogelijkheden als subsidies. leningen en cofinanciering onderzoeken, maar het schap ook betaald parkeren serieus in overweging te laten nemen. Sommige gedeelten van het gebied zijn daar volgens haar geschikt voor.

Geen fan

De POV is geen fan de twee recreatieschappen die mede door Zaanstad worden gefinancierd en zou ze het liefst de rug toekeren. Recreatie Noord-Holland die er als organisatie boven hangt is nu nog een onderneming die voor 100 procent eigendom is van de provincie en die als zodanig het alleenrecht heeft om werkzaamheden voor de recreatieschappen in Noord-Holland uit te voeren, ‘waardoor alles in feite door de provincie wordt bepaald,’ aldus raadslid Ton Brekelmans. Het gaat volgens hem om klussen die Zaanstad aanzienlijk goedkoper zelf zou kunnen doen.

Kosten en baten

Zaanstad betaalde over de periode 2020 tot en met 2022 aan het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer een bijdrage van 1.125.610 euro en kreeg daar voor 176.326 euro aan werkzaamheden voor terug. Daardoor werd voor een bedrag van  949.284 euro meebetaald aan onderhoudskosten in de openbare ruimte van andere gemeenten, stelt hij, ’terwijl Zaanstad zelf tientallen miljoenen te kort komt om de achterstand in het onderhoud van haar eigen openbare ruimte in te lopen’. Wat Twiske Waterland betreft werd hier in dezelfde periode voor 194.710 euro aan werk verricht, terwijl door Zaanstad 650.200 euro werd afgedragen – een verschil van 455.490 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen