Slordig parkeren om schade aan eigen auto te voorkomen?

Foto: Politie Zaanstreek

Een foto van een nogal slordig geparkeerde auto die de politie Zaanstreek op Facebook plaatste maakt nogal wat reacties – en emoties – los. Eén verklaring hadden wij nog niet bedacht: ‘Er wordt met deuren gegooid tegenwoordig, mensen kijken niet meer naar andermans spullen om.’ Afstand creëren, dus – en dat schijnt steeds meer voor te komen.

De politie plaatste de foto om erop te wijzen dat niet zij, maar Handhaving verantwoorelijk is voor foutparkeerders. Maar die afdeling van de gemeente werkt niet in het weekeinde, reageren Zaankanters. En blinkt ook niet uit in doortastend optreden: ‘Mijn ervaring is (helaas) dat deze meldingen vrijwel altijd te laat worden opgepakt. Een enkele keer zelfs dat ik twee weken na de melding werd gebeld door Handhaving,’ aldus een inwoonster. En ‘helaas doet Handhaving helemaal niets via de site. Twee keer melding gemaakt van foutparkeerders, twee dagen later bericht: ‘Geachte heer/mevrouw, wij zijn vanochtend langs gegaan en hebben niets aangetroffen.’ Gek hè, als je twee dagen later actie onderneemt,’ schrijft iemand anders.

Meldingen

De politie wijst erop dat zij alleen bevoegd is om rijdende overtreders aan te pakken en zegt dat Handhaving nooit naar haar zal verwijzen bij foutparkeerders. In het weekend is het mogelijk melding te maken via de website van de gemeente. ‘Handhaving ontvangt deze meldingen ook in het weekend, dit geldt ook voor de avond. De meldingen tijdens de nachtelijke uren worden de volgende dienst bekeken,’ schrijft de politie, die zich aan de theorie vasthoudt met weinig zicht op de praktijk. ‘De gemeente doet er niets aan. Wij hebben dagelijks parkeeroverlast. We hebben meerdere meldingen gemaakt. Handhaving rijd onze straat letterlijk voorbij,’ verzucht een inwoner.

Anderen wijzen erop dat het gevalletje asociaal parkeren ook een gevolg kan zijn van twee buiten de vakken staande wagens die inmiddels zijn weggereden. ‘Ik heb een klein autootje, vaak staan grote auto’s ruimer geparkeerd, zodat er een deel van je parkeerplek wordt ingepikt…. Sluit je dan toch netjes aan, sta je dus half in een ander vak,’ is een ervaring.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen