Kort geding om gebiedsverbod A12 ongedaan te maken faalt

Foto: Extinction Rebellion

De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing eiste vandaag voor de rechtbank in Den Haag tevergeefs dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel zou gaan. De bekende Zaanse activiste Joke Kaviaar en vijf andere sympathisanten van Extinction Rebellion werden gisteren om dezelfde reden opgepakt en kregen ook een gebiedsverbod.

Lucas Winnips werd vorige week aangehouden omdat hij via sociale media mensen had opgeroepen om morgen deel te nemen aan een klimaatbetoging op de A12, de snelweg die Den Haag in gaat. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De activist kreeg daarbij te horen dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals het stuk snelweg heet. De voorzieningenrechter kon vandaag in kort geding niet oordelen of het Openbaar Ministerie het verbod terecht heeft opgelegd. Winnips – en ook Kaviaar – mag daarom morgen niet naar de demonstratie.

Dinsdag wordt de zaak opnieuw voorgelegd bij de raadkamer. Advocaat Willem Jebbink vindt dat justitie zijn cliĆ«nt daarmee ten onrechte zijn demonstratierecht afneemt. ‘In ons wettelijk systeem is geregeld dat alleen de burgemeester dat recht mag inperken,’ aldus Jebbink. Verder stelt hij dat een demonstrant ‘niet van tevoren mag worden gediskwalificeerd’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen