Onderzoek na zes aanvaringen met veerponten in de laatste drie jaar

Foto: Wikimedia

Havenmeester Marleen van de Kerkhof begint een onderzoek nadat zes aanvaringen in de afgelopen drie jaar hebben aangetoond dat de ponten op het Noordzeekanaal en het IJ het scheepvaartverkeer soms lelijk in de weg zitten. Dat meldt Het Parool.

Er is geen patroon te herkennen in de zes aanvaringen, van het Oostveer tot de Hempont en van midden op de dag tot midden in de nacht. Ook het GVB, de exploitant van de veerboten, is benieuwd. Het aantal schepen over het Noordzeekanaal en het IJ is met rond de 45.000 per jaar stabiel.

Hempont

In januari vorig jaar werd de Hempont rond kwart over drie in de nacht geraakt door een ander schip. Daarbij raakte niemand gewond, maar liep het veer wel enige schade op. Een ander ongeluk dateert van juli 2008, toen kort na middernacht een passagier lichtgewond raakte bij een aanvaring met een lege binnenvaarttanker, vlak na het vertrek uit de hoofdstad.

Beide vaartuigen raakten destijds beschadigd. Er waren drie scooterrijders, twee fietsers en een auto aan boord van de pont. Een van de eersten viel door de klap met zijn scooter om en hield een pijnlijke knie aan de botsing over.

De schipper van de pont zou de tanker te laat hebben gezien. Blaastesten wezen uit dat geen van beide schippers had gedronken.

Reacties

article
11201
Havenmeester Amsterdam begint onderzoek na zes incidenten met veerponten in drie jaar
Havenmeester Marleen van de Kerkhof begint een onderzoek nadat zes aanvaringen in de afgelopen drie
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/11201/onderzoek-zes-aanvaringen-veerponten-laatste-drie-jaar/
2018-02-10T12:34:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2017/11/06152044/Enkhuizen_-_Stavoren_fietsen.jpg
Actueel