GroenLinks rechtvaardigt steun aan bouw Cultuurcluster in uitgebreid manifest

Foto: MVRDV

GroenLinks is er blijkbaar zat van, van de ruis rondom de steun van de oppositiepartij aan de bouw van het Cultuurcluster en alle hele en halve onwaarheden die de ronde doen over dat gebouw. In een politiek manifest legt de fractie het nu nog maar eens uit.

Fractievoorzitter Paul Laport hield onlangs in de raad al een gepassioneerd betoog over het belang van betere prestaties van Zaanstad op cultureel gebied. ‘Wij denken dat de bouw van een professionele culturele voorziening een positieve bijdrage kan leveren. De plek naast het station is goed bereikbaar voor iedereen en het gebouw kan een iconische uitstraling krijgen. We vinden dat er op cultureel gebied zeker voor jongeren op dit moment weinig te doen is in Zaanstad. Wij vinden het onze taak om niet alleen aan onze eigen culturele behoeften te denken, maar ook aan die van onze kinderen en toekomstige inwoners van Zaanstad,’ valt nu te lezen.

Geen financieel plaatje

De partij verwijt actiegroep Kultuurklutsers nooit een financieel plaatje te hebben getoond van de alternatieven. ‘Maar een zelfstandig poppodium kost al gauw tussen de tien en vijftien miljoen euro. Daarnaast zou je de huidige panden ook voor nog eens vijf à tien miljoen moeten aanpakken,’ rekent GroenLinks voor.

En nee, een eventueel referendum gaat niet over het al dan nieuw bouwen van het Cultuurcluster, maar over de extra kredietaanvraag van zeven miljoen die vorig jaar aan de gemeenteraad is voorgelegd. Mocht de bouw toch worden afgeblazen, dan vloeit de gereserveerde 35,9 miljoen euro terug naar de algemene middelen.

Nieuwe colleges besluiten dan wat er met het geld gaat gebeuren. Het is allerminst gezegd dat het bedrag aan cultuur besteed zal worden. Sterker nog, die kans is erg klein. Er blijft tenslotte een ‘lelijk gat’ tegenover het stadhuis bestaan, waar de gemeente invulling aan moet geven,’ aldus de uitleg.

Spreiding

En verdwijnt de cultuur door het dure gebouw in hartje Zaandam uit de dorpen en wijken? ‘Nee. Behalve Zaanradio, zijn alle organisaties die ernaartoe verhuizen op dit moment in Zaandam gevestigd. Als de plannen doorgaan, verhuizen ze naar een veel beter bereikbare locatie. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er culturele activiteiten blijven plaatsvinden in de rest van Zaanstad. Wij zijn bijvoorbeeld voor een klein Cultuurhuis als onderdeel van De Pelikaan, en voor een soort culturele dependance in Wormerveer.’

Reacties

article
11195
GroenLinks legt uit waarom het Cultuurcluster er ondanks alle protesten toch moet komen
GroenLinks is er blijkbaar zat van, van de ruis rondom de steun van de oppositiepartij
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/11195/groenlinks-rechtvaardigt-steun-aan-bouw-cultuurcluster-uitgebreid-manifest/
2018-02-10T11:28:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2017/11/01124424/5ce66d20-9b06-4104-b71a-e7e4539ea779_Thumbnail.png
Actueel