VVD, POV en CU in achterhoedegevecht tegen turbines

Foto: Flickr / DennisM2

De raadsleden Casper Davelaar (VVD), Nino Keijser (POV) en Hanneke Veurink-Malta (ChristenUnie)en collega’s uit onder meer Oostzaan willen de Amsterdamse raad ervan overtuigen dat drie windmolens bij de Noorder IJplas de beide buurgemeenten ernstig schaden, maar de trein dendert door. Dat in Zaanstad en Oostzaan woningbouwplannen in gevaar komen lijkt hún probleem.

Amsterdam sluit de bouw van windmolens bij de plas nog altijd niet uit, maar in het zwartste scenario zorgen de windmolens er voor dat in de Achtersluispolder minder of helemaal geen woningen gebouwd kunnen worden, dat veel Oostzaners de wieken zien en horen en dat ook de woningbouw in Oostzaan in gevaar komt. Daarnaast is er ook nog de natuurwaarde. Volgens Davelaar is het gebied rond de IJplas lang aan zijn lot overgelaten en is daar mogelijk – net als bij de Oostvaardersplassen – natuurwaarde ontstaan die verloren kan gaan met de komst van turbines.

Volgens Davelaar gaat het hem en zijn medestanders ‘niet eens om het wel of niet van windmolens,’ maar is de kwestie dat de afweging niet zorgvuldig is gemaakt. ‘Als er windmolens nodig zijn, dan moeten die ergens staan, dat begrijpen wij ook wel. Maar als dat betekent dat honderden woningen niet gebouwd kunnen worden of natuur vernietigd wordt, moet je je afvragen of dat niet zwaarder moet wegen. En dat is precies wat wij missen: een afweging van belangen.’ Tot nu toe zijm waarschuwende geluiden uir de buurgemeenten nietr serieus genomen in de hoofdstad.

Provincie

Wel is het gebied het Cornelis Douwesterrein ten oosten van de A10 als mogelijke bouwplaats vervallen. Het argument daarvoor is dat windmolens er woningbouw in de weg zouden staan. Zaanstad en Oostzaan zochten afgelopen september hulp bij de provincie omdat de Amsterdammers doorzetten terwijl volgens de beide gemeenten het noodzakelijke milieuonderzoek niet compleet was. De molens zouden volgens Amsterdam geen geluidsoverlast veroorzaken. Het ongenoegen over de gang van zaken in de afgelopen jaren hebben zij daarna ook nog mondeling geuit in een gesprek met de gemeente Amsterdam en de provincie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen