Bol.com heeft sinds oktober 'honderden' boeken uit zijn webwinkel verwijderd vanwege een antisemitische inhoud. Dat laat moederbedrijf Ahold Delhaize weten. Intussen wordt ontkenning van de Holocausy in ons land een steeds wijdverbreider verschijnsel.
De grootste webshop van Nederland gaf vorig jaar als één van de eerste webwinkels gehoor aan de oproep van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding om de verkoop van antisemitische boeken aan banden te leggen. Maar Bol.com is zelf geen inhoudsexpert op het gebied van de onderwerpen die in boeken worden beschreven. Daarom heeft bedrijf eerst veel gesprekken gevoerd met experts op dit gebied om te bepalen wat haatdragend, discriminerend of antisemitisch is.
Het totale assortiment van Bol.com bestaat uit tientallen miljoenen boeken en elke week komen er weer duizenden nieuwe boeken bij. Boeken die al lange tijd op de site staan, worden ook met de nieuwe criteria beoordeeld. Sommige boeken mogen nog wel verkocht worden, maar krijgen een waarschuwingslabel. Vandaag wer bekend dat bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders geboren vanaf 1980 denkt dat de Holocaust 'een mythe' is of dat het aantal joden dat werd gedood zwaar overdreven is. Dat is meer dan in andere landen.
Van de generaties die sinds 1980 zijn geboren weet een derde tot meer dan de helft opvallend weinig van de jodenvervolging en genocide in de Tweede Wereldoorlog
, komt naar voren uit een onderzoek dat The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference in december vorig jaar onder 2000 Nederlanders heeft gehouden. De internationale organisatie deed dit onderzoek eerder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada. De resultaten waren nergens zo 'schokkend' als in Nederland, stelt de Claims Conference.
Dat er in de oorlog zes miljoen joden zijn omgekomen weet 54 procent van alle ondervraagden niet (onder de jongere mensen zelfs 59 procent). Van de jongeren denkt 37 procent dat er twee miljoen of minder mensen vermoord zijn. Een meerderheid van de Nederlanders (53 procent) noemt Nederland ook niet als een land waar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad. Velen kunnen geen enkel Nederlands doorgangskamp zoals Westerbork, Vught of Amersfoort noemen.
Bijna iedereen kent de naam van Anne Frank wel, maar 27 procent van de Nederlanders weet niet dat zij in een concentratiekamp is gestorven. De Claims Conference noemt die cijfers 'alarmerend', ook al omdat 22 procent van de ondervraagden onder de 42 jaar het individueel bekijken van neonazistische uitingen acceptabel noemt. Tegelijkertijd denken de ondervraagden dat neonazisme in de Verenigde Staten veel vaker voorkomt dan in Nederland. Ruim driekwart van alle ondervraagden vindt onderwijs over de Holocaust op scholen belangrijk. In de andere onderzochte landen is dat aantal hoger.
[embed][/embed]