Veel grote GGZ-instellingen nog niet rond met verzekeraars

Foto: Vectorclipart / CC0

De grote GGZ-instellingen hebben tot dusver minder dan de helft van de contracten met zorgverzekeraars afgesloten, werd de Nederlandse GGZ duidelijk na een rondgang. ‘Voor de mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig gaan hebben, is dit heel vervelend,’ zegt directeur Marijke Verbeek van die organisatie.

Velen van hen weten nu niet of hun behandeling volledig vergoed gaat worden door hun verzekeraar. Zorginstellingen krijgen geld van verzekeraars voor het leveren van zorg op basis van contracten. Voor veel verzekeringen geldt dat zorg bij een instelling alleen volledig vergoed wordt als er een contract is afgesloten. Anders moet de patiënt zelf alles of een deel betalen. De Nederlandse GGZ deed navraag bij de 27 grootste instellingen, die samen zo’n driekwart van de verzekerde geestelijke gezondheidszorg vertegenwoordigen.

Grote onzekerheid

Bij deze instellingen worden allerlei vormen van zorg geboden: van gesprekken voor mensen met een depressie tot gespecialiseerde zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. De grote instellingen hebben op dit moment gemiddeld 40 procent van de contracten met verzekeraars rond – en dat terwijl mensen vóór 1 februari een nieuwe verzekering moeten hebben afgesloten. Dus weet een deel van de mensen nog niet of de verzekering die ze willen afsluiten wel de zorg vergoedt die ze denken nodig te hebben.

Gestegen kosten

De contractering moet eigenlijk al voor het einde van het jaar rond zijn, maar de laatste jaren gaan de gesprekken steeds moeizamer. Dit jaar spelen onder meer de stijgende energiekosten en algemene inflatie een rol. Daardoor zijn GGZ-instellingen meer geld kwijt en dat willen ze gecompenseerd krijgen door de verzekeraars. Ook maken instellingen meer kosten door het inhuren van ZZP’ers, vanwege onder andere het hoge ziekteverzuim.

Reacties

Cookieinstellingen