Gemeente gaat expertise over groenere schoolpleinen delen

Werken aan vergroening bij de Windroos in Zaandam.
Werken aan vergroening bij de Windroos in Zaandam.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad, Arnhem, Rotterdam, Roermond en Tilburg mogen zich sinds gisteren  ambassadeursgemeenten ‘Speelse en natuurrijkeschoolpleinen’ noemen. Volgens Jantje Beton en IVN Natuureducatie kunnen zij het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland.

Meer schoolpleinen waar écht gespeeld én met plezier geleerd wordt, is de missie van de ambassadeurs. Met groene speelheuvels en zingende vogels. Dat zou op veel meer plekken moeten kunnen. De vijf gemeenten zijn gekozen uit 25 aanmeldingen. Ambassadeur zijn betekent dat de gemeente haar aanpak breder gaat delen en zich inzet om andere gemeenten te inspireren om ook met de schoolpleinen aan de slag te gaan. Ze ontvangen elk een bijdrage van 50.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om één of meerdere schoolpleinen in hun gemeente speelser en natuurrijker in te richten.

 

Al de geselecteerde gemeentes willen hun expertise en de opgedane kennis bij (en door) de scholen breder delen zodat er in heel Nederland vanaf nu alleen nog maar prettige, speelse en natuurrijke schoolpleinen komen: ‘Zo kan er in de pauze, tijdens de lestijd én na schooltijd meer gespeeld en bewogen worden in een natuurrijke omgeving. Dat is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen,’ aldus projectleider Marlies Bouman van Jantje Beton. ‘Bovendien heeft natuur op het schoolplein een positieve impact op de kwaliteit van het onderwijs, de klimaatbestendigheid van de omgeving en de biodiversiteit,’ vult haar collega Ian Mostert van IVN Natuureducatie aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen