Met KBO naar Grachtenmuseum in Amsterdam

Foto: Google Street View

KBO Seniorenbelang Zaanstreek Noord is deze week volop actief. Woensdag is er vanaf 14:00 uur de maandelijkse bingo in de ontmoetingsruimte van de Petruskerk aan de Snuiverstraat in Krommenie, waar iedereen die vier euro betaalt zonder aanmelding welkom is. Op donderdag staat een bezoek aan het Grachtenmuseum in Amsterdam in de agenda.

Het museum is gevestigd in een zeventiende-eeuws huis aan de Herengracht, met klassieke stijlkamers, een vaste multimediale tour, een (in de winter gesloten) grachtentuin en wisselende tentoonstellingen. De grachten vormen het hart van de hoofdstad en hebben een complexe en interessante geschiedenis. In de vaste tentoonstelling wordt het verhaal verteld in een tour door vijf kamers. De koopman Karel Gerards gaf in 1663 Phillip Vingboons – destijds één van de toonaangevende architecten in Amsterdam – de opdracht om zijn toekomstige huis te ontwerpen en te bouwen. Het pand is in de Hollandse classicisme stijl gebouwd en een ervaring op zich.

Schoner water

In de tijdelijke tentoonstelling Waterkracht staat het water in de grachten centraal. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de kwaliteit van het water geleidelijk aan steeds meer verbeterd. Vandaag de dag bruist het zelfs van het onderwaterleven. Verschillende instanties werken samen om het water schoon te houden en te beheersen. In Waterkracht wordt dat belicht aan de hand van foto’s van Gosse Bouma. De expositie is nog te zien tot en met 29 januari.

Met de trein

De trip naar de hoofdstad begint om om 09:07 uur op het station Krommenie – Assendelft. Daar wordt ingestapt in het voorste deel van de trein in, zodat medereizigers in Wormerveer en verder het gezelschap gemakkelijk kunnen vinden. In Amsterdam wordt op de Nieuwendijk eerst de Hema bezocht voor een kop koffie of thee. Daarna wordt naar de Herengracht gewandeld. De treinrit kost 4,70 euro enkele reis, met korting 2,82 euro en de entree voor het museum is 16,50, maar met de museumkaart gratis. De audiogids is bij de prijs inbegrepen.

Warmte

Vrijdagmorgen is iedereen vanaf 10:00 uur weer welkom in de ontmoetingsruimte van de Petruskerk, voor een praatje, een spelletje, de krant en een kop koffie of thee in de warmte. De entree is gratis. Afgesloten wordt met een kom lekkere soep.

Reacties

Cookieinstellingen