Jan Hamming rekent op een ‘nette, veilige en respectvolle’ verkiezingscampagne

Foto: Pixabay

Burgemeester Jan Hamming rekent erop dat de Zaanse politici op een ‘nette, veilige en respectvolle’ manier campagne’ gaan voeren in de aanloop naar de raadsverkiezingen op 21 maart.

Die periode moet ‘een feest van de democratie’ zijn en Hamming ziet het als zijn taak om excessen te voorkomen en het proces in goede banen te leiden. Wie zich om welke reden dan ook niet langer veilig voelt, wordt opgeroepen dat bij hem aan te kaarten. Maar hij was ook heel duidelijk over zijn insteek dat medewerkers van gesubsidieerde instellingen geen rol hebben in politieke campagnes.

Satirische website

Dat laatste verwees naar de commotie rond de satirische website PVV-Zaanstad van Rosa-politicus en kandidaatraadslid Erik Schaap, tevens coordinator van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland. Die runde zijn site al ver voordat hij door Rosa op de zevende plek van de lijst werd gezet, en voor de partij was daarmee de kous af.

Op gesprek

Zo niet voor Hamming, die vertelde daarover in gesprek te zijn geweest met de organisatie zonder nader op de inhoud van het besprokene in te gaan. De VVD had er vragen over gesteld en kreeg gisteren in het Zaanstad Beraad als antwoord ‘voer een schone campagne, richt je op inhoud en niet op de persoon en wees als personeelslid van een onafhankelijke instelling die met geld van de gemeente wordt gefinancierd terughoudend met politieke stellingnames’. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, aldus Hamming, maar er zitten ook grenzen aan.

Vragen POV

Blijft nog over een antwoord op de vraag van de Partij voor Ouderen en Veiligheid over het optreden van een gemeenteambtenaar in een promotiefilmpje van de PvdA, dat sinds die vragen werden ingediend van het web is verdwenen. Net als de site van Schaap, overigens.

Verklaring Rosa

Fractievoorzitter Ruud Pauw van Rosa verspreidde gisteren via Twitter een persverklaring waarin ‘een aantal rechtse partijen’ ervan werden beticht Rosa een hak te hebben willen zetten.

Wat inhoud betreft tasten de vragen van de VVD de integriteit aan van het kandidaat-raadslid van onze partij door aan de burgemeester te vragen welke maatregelen hij kan nemen tegen de persoon in kwestie. Die vraag vindt Rosa bijna lachwekkend uit de mond van de VVD, die in de Tweede Kamer keer op keer pleit voor volledige vrijheid van meningsuiting en daartoe in datzelfde Kamergebouw een aantal jaren geleden zelfs een zogeheten ‘Vrijdenkersruimte’ inrichtte,’ schrijft hij in die verklaring.

 

Reacties

article
11152
Burgemeester roept de lokale politiek op om een 'schone' campagne te voeren
Burgemeester Jan Hamming rekent erop dat de Zaanse politici op een ‘nette, veilige en respectvolle’
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/11152/jan-hamming-rekent-op-nette-veilige-en-respectvolle-verkiezingscampagne/
2018-02-09T14:05:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2018/02/09140422/verkiezingscampagne.png
Actueel