Onderzoek naar rentetarieven en doelgroep voor sociale leningen

Foto: Flickr

De gemeente gaat onderzoeken hoe het zit met inwoners die een sociaal krediet toegewezen hebben gekregen en die over hun lening tussen de 7,75 en 12,1 procent rente betalen, afhankelijk van het risicoprofiel. Dat is volgens de PvdA een veel te hoog percentage.

Er bestaat niet langer zoiets als een gemeentelijke kredietbank, maar mensen die niet bij een reguliere bank terecht kunnen hebben nog steeds de mogelijkheid om een sociaal krediet aan te vragen. Dat gaat bij een lening voor het opzetten van een eigen onderneming bijvoorbeeld via Qredits, een non-profit organisatie opgezet door de grootbanken die onder meer via microcredieten maximaal 50.000 euro leent aan starters en bestaande ondernemingen tegen een rente van 8,75 procent.

Volgens wethouder Jeroen Olthof (PvdA) hebben 27 inwoners van Zaanstad een grote of kleine sociale lening, maar hebben die dat helemaal buiten het zicht van de gemeente geregeld. Zij zijn daar niet via de gemeente of de sociale wijkteams terechtgekomen, aldus de wethouder, zich kennelijk onbewust van het feit dat de gemeente burgers naar Qredits doorverwijst en zelfs voor de duur van maximaal zes maanden de begeleiding van de aanvrager financiert.

Volgens Olthof komen inwoners bij een sociaal krediet uit wanneer ze een BKR-registratie hebben, maar dat is niet noodzakelijk. De banken kunnen ook een bedrijfsplan hebben afgewezen op grond van het inkomen (zoals een WW-uitkering) of de leeftijd van de aanvrager. En aan de toekenning gaat gedegen onderzoek vooraf.

Saneringskredieten

De gemeente kent ook saneringskredieten voor inwoners in de schuldsanering, maar die betalen daar zelf geen rente over. Zij krijgen hun lening – die uiteraard wel afbetaald moet worden – ‘gratis’: de rentelasten van 8,2 procent worden gedragen door de schuldeisers met wie afspraken over de sanering zijn gemaakt. In Zaanstad gaat het daarbij om 54 gezinnen, waarvan ongeveer de helft een bijstandsuitkering ontvangt.

Die laatste groep is bij de gemeente wel bekend, maar het is de eerste waar nader onderzoek naar wordt gedaan. Daar zijn geen gegevens over.

Ervaringen elders

De kwestie werd in de Zaanstad Beraad aan de orde gesteld door fractievoorzitter Songül Mutluer van de PvdA, die Olthof erop wees dat gemeenten als Den Haag en Apeldoorn voor sociale leningen een rente van net boven de twee procent hanteren. Als dat daar kan, waarom hier dan niet, wilde zij weten.

Politieke keuze

Verschillende andere partijen en de wethouder sloten zich aan bij de vraag om meer informatie, waarop die beloofde daar ‘binnen enkele weken’ mee te zullen komen. Olthof benadrukte alvast dat wat uiteindelijk ook de uitkomst van die zoektocht is, de keuze voor een renteverlaging of het handhaven van de bestaande situatie een politieke afweging is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen