Nieuwe tentoonstelling in stadhuis richt zich op poëzie

Foto: Gemeentearchief Zaanstad

De nieuwe tentoonstelling in de publiekshal in het stadhuis is getiteld Poëzie in Zaanstad, ter gelegenheid van de start van de Poëzieweek. Het thema van de Poëzieweek is ‘vriendschap’.

Zeven Zaanse (oud-)stadsdichters hebben ieder een paar gedichten rond dit thema aangeleverd uit hun stadsdichterstijd. Welk gedicht in de vitrine komt, bepalen ze niet zelf, maar een collega-stadsdichter. Pas bij de opening op woensdag 25 januari zien zij welk gedicht er gekozen is. ‘Een vriendschappelijke samenwerking dus tussen de stadsdichters die Zaanstad sinds 2005 heeft gekend,’ aldus de uitnodiging.

Liefdesbrieven

Op de expositie zijn veel dichtbundels en alba amicorum (‘vriendenboekjes’ of poesiealbums) uit de collectie van het Gemeentearchief te zien. Bovendien is er een feesthoek met bruidsliederen, gedichten op wijnflessen en een draailied: gedichten gaan vaak gepaard met bijzondere vormgeving. Linda Willemszoon leent haar project De sleutel tot mijn hart uit, waarin liefdesbrieven van 1898 tot het digitale heden gearchiveerd worden. Dit bijzondere object is op de studiezaal te bekijken tijdens de hele looptijd van de tentoonstelling. Momenteel is in het stadhuis de expo over groye branden nog te zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen