Tientallen miljoenen voor betere regionale fietsverbindingen

Foto: Pixabay

De Metropoolregio Amsterdam steekt tot 2025 tientallen miljoenen in één samenhangend en hoogwaardig fietsroutenetwerk in de regio, waarop fietsers vlot tussen de stedelijke kernen en vanuit het stedelijke gebied de natuur in kunnen fietsen.

Wat er concreet voor de Zaanstreek in het vat zit, is nog niet duidelijk. De verbindingen die het eerst op stapel staan worden elders in het gebied aangelegd. Er is sinds eind 2016 al een snelfietsroute vanaf station Zaandam naar de (gratis) NDSM-pont in Amsterdam Noord.

Die snelfietsverbinding tussen het centrum van Amsterdam en Zaandam is ongeveer tien kilometer lang en loopt van het station in Zaandam langs de noordkant van de Noorder-IJplas door het voormalig sportpark Melkweg en dan via de Cornelis Douwesweg naar de NDSM-pont, waar fietsers de pont naar Amsterdam Centraal kunnen nemen.

Vorig jaar is het aansluitende bestaande fietspad van de Oostzanerdijk naar de Westerkolkdijk tot het sluisje bij Zijkanaal H opgeknapt. Het werd breder en vlakker en is nu ook verlicht. Ook het fietspad vanaf het gedeelte vanaf de bocht bij het Barndegat tot en met de brug bij sluis De Kolk werd aangepakt en verbeterd.

Portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Amsterdam is Derk Reneman, bestuurlijk trekker van het programma binnen de MRA: ‘Ik ben heel blij dat we allemaal dezelfde kant op willen. Met de opkomst van de e-bike wordt het steeds vanzelfsprekender om de fiets ook voor langere afstanden dan binnenstedelijke ritjes te gebruiken. Dat zien we ook terug in de groeiende aantallen en in de toenemende ritafstand die met deze fietsen wordt afgelegd.’

Er is tot en met 2020 al 30 miljoen euro voor de plannen gereserveerd, maar de bestuurders willen doorpakken en het complete netwerk in 2025 klaar hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen