Energieneutrale Voor de Wind-woningen voldoen eindelijk aan de eisen

Foto: ewoning.nl

De revolutionaire windturbines zijn er nooit gekomen, maar de tien Zaandamse energieneutrale Voor de Wind-woningen die in april vorig jaar werden opgeleverd voldoen eindelijk aan het Bouwbesluit.

Ontwikkelaar E-woningen was verantwoordelijk voor de bouw van de nul-op-de-meter woningen op de Zaanse eilanden, maar bleek de overeengekomen windturbines niet te kunnen installeren – die bleken alleen op papier te bestaan.

Zonder die turbines voldeden de woningen niet aan de wettelijk verplichte norm van het Bouwbesluit en dat was voor de kopers het begin van persoonlijke drama’s, na een triomfantelijk begin van het bouwproces met een hoofdrol voor wethouder Addy Verschuren (foto).

Individuele aanpassingen

Het college heeft de raad nu laten weten dat de ontwikkelaar in overleg met de individuele kopers heeft bepaald wat voor hun specifieke woning de beste maatregelen waren om alsnog tot een energieneutraal huis te komen. Deze maatregelen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, zijn opgenomen in een aangepaste omgevingsvergunning en daarmee is de kous – wat de eigenaren en E-woningen betreft – nu af.

Hoe kon dit gebeuren?

De laaste ontloopt een dwangsom omdat het proces voor de door de gemeente gestelde deadline van 1 januari dit jaar was afgerond. Wat rest is de vraag hoe de ‘spookturbines’ zo’n eigen leven konden gaan leiden en hoe een dergelijk fiasco in de toekomst voorkomen kan worden nu duurzaamheid en innovatie hoofdrollen gaan spelen bij bouwaanvragen. .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen