Nader onderzoek naar kwaliteit aanbrug onder de Peperstraat

Zicht op de aanbrug onder de Peperstraat.
Zicht op de aanbrug onder de Peperstraat.
Foto: Google Street View

De oostelijke aanbrug van de Beatrixbrug in Zaandam heeft mogelijk extra onderhoud nodig als consequentie van het verbreden en verlengen van de Wilhelminasluis. De aanbrug is de constructie achter het brughoofd, het deel dat onder de helling op de Peperstraat en de Gedempte Gracht ligt.

Omdat door het werk aan de sluis ook delen van de Wilhelmina- en de Beatrixbrug moeten worden aangepast, is onderzoek gedaan naar de staat van beide bruggen. De overspanning over de vaarweg wordt langer en daarom moeten het bewegende deel van de bruggen (het val) en het bewegingswerk sowieso worden vervangen en de brughoofden worden verplaatst. Het brughoofd is de plek waar het bewegend deel van de brug de vaste constructie aan de landzijde raakt.

Halve eeuw mee

De aanbruggen hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden aangepast, maar moeten wel weer 50 jaar mee kunnen nadat de Wilhelminasluis is vervangen. Van de vier aanbruggen zijn er drie nog van goede kwaliteit, maar naar de oostelijke aanbrug van de Beatrixbrug loopt een nader onderzoek naar de staat van onderhoud.

Schade lijkt mee te vallen

De eerste onderzoeksresultaten lgeven aan dat de schade mee lijkt te vallen, maar pas eind deze maand wordt duidelijk wat er precies aan de hand is en hoeveel het de gemeente gaat kosten om noodzakelijke herstelwerkzaamheden uit te voeren. Er zijn op de korte termijn geen risico’s wat betreft de veiligheid en het functioneren van de brug

De provincie is sinds 2010 eigenaar van de Wilhelminasluis. De Beatrixbrug en Wilhelminabrug zijn eigendom van Zaanstad. De provincie voert de regie over het sluisproject. Aannemer Heijmans is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen