Dinsdag uitsluitsel over gratis OV-kaartjes voor minima

18 dec 2022, 12:07 Actueel
screenshot 20211129 082748 915x518 1
Wikimedia
Het openbaar vervoer wordt iets bereikbaarder gemaakt voor mensen met een laag inkomen. Inwoners van de Vervoerregio Amsterdamdie tot 130 procent van het minimuminkomen verdienen kunnen volgend jaar maximaal acht gratis kaartjes per huishouden aanvragen.
De SP en de PvdA stelden eerder in een motie voor om in Zaanstad het OV gratis te maken voor minima , maar trokken die in na de toezegging van wethouder René Tuijn dat zo'n maatregel onderzocht zou worden. Of beide partijen de nu gekozen richting ver genoeg vinden gaan is nog niet duidelijk.

Prijsstijging

De Vervoerregio wil volgend jaar 'gratis vervoerbewijzen verstrekken aan mensen die dit hard nodig hebben' om hen enigszins te compenseren voor de gestegen tarieven. Die gaan volgend jaar gemiddeld 7,24 procent omhoog en in Amsterdam en omstreken zelfs 8,4 procent
. Wie in het gebied van de Vervoerregio wil reizen kan waarschijnlijk vanaf april kaartjes aanvragen voor anderhalf uur vrij reizen. Over deze investering van vijf miljoen euro wordt komende dinsdag gesproken in de Regioraad.

Bus, tram en metro

De kaartjes voor gratis reizen kunnen in alle bussen, trams en metro’s van de vervoerders van EBS, Connexxion en het GVB worden gebruikt. 'Met deze actie van de Vervoerregio kunnen wij doen wat in ons vermogen ligt om het financiële leed voor de doelgroep die het hardst getroffen wordt komend jaar een beetje te verlichten. Ik ben vervoerders zeer erkentelijk dat ze zo intensief met ons hebben meegedacht en straks meewerken om naar schatting meer dan 95.000 huishoudens in de Vervoerregio te kunnen ondersteunen,' aldus voorzitter Melanie van der Horst. De organisatie gaat bij het kabinet ook pleiten voor het afschaffen van de BTW op vervoerbewijzen.