Drie pijlers ZCFC Lid in de Orde van Oranje Nassau

Foto: Gemeente Zaanstad / Bart Homburg

Drie lintjes op één dag is buiten de traditionele ‘regen’ op Koningsdag al bijzonder, maar ook nog binnen één vereniging is extra spreciaal. Burgemeester Jan Hamming viel de eer te beurt om de jubilarissen Hans Dekker, Jan Dorjee en Piet Klokman van ZCFC de versierselen op te spelden bij de kersverse Leden in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens een huldiging voor jubilarissen voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste elftal kregen Dekker, Dorjee en Klokman een daverende verrassing op het complex in Wijdewormer. In toraal werden zo’n 50 (!) leden daar in het zonnetje gezet.die de afgelopen twee jaar 30, 40 of meer dan 60 jaar lid waren van ZCFC. Dekker is één van de motoren van de voetbalclub. Hij was er vanaf 1958 eerst als voetballer actief maar sinds eind jaren 70 fungeert hij als een supervrijwilliger, met name op het gebied van bouw en onderhoud.

Hans Dekker

Dekker is van beroep metselaar en door zijn jarenlange ervaring heeft hij ook bouwkundige kennis opgebouwd. Bij de verhuizing in 1979 van Sportpark Oostzijderveld naar de huidige plek op Sportpark Kalverhoek kwam deze expertise goed van pas. Tijdens de bouw van het nieuwe complex was hij actief bij het tegelen, de bouw van de tribune en de dug-outs en bij overige bouwkundige werkzaamheden. Zo’n zes jaar geleden moest het sportcomplex grondig gerenoveerd worden, mede door de komst van voetbalvereniging AZ.

Dekker was in die periode elke dag aanwezig: hij zorgde ervoor dat de kleedkamers en de kantine dagelijks werden schoongemaakt en was tevens de grote motor achter de complexe renovatie van het sportcomplex. Hij zorgde daarnaast voor de koffie en andere versnaperingen. Inmiddels heeft het manusje-van-alles samen met de mopperploeg ook de groenvoorziening onder zijn hoede. In 2006 werd Dekker al benoemd als lid van verdienste en in 2009 is als erelid van ZCFC.

Jan Dorjee

Dorjee is al sinds 1960 lid van de voetbalclub. Naast voetballer was hij actief als teamleider van het eerste elftal en tot op heden is hij nog elk weekend in touw als grensrechter. Bovendien is hij al 40 jaar wedstrijdsecretaris van de vereniging en verzorgt hij daarnaast ook nog eens de inning van de contributie. Met name de functie van wedstrijdsecretaris legt een groot beslag op de (vrije) tijd van Dorjee. Het houdt namelijk in dat hij wekelijks voor gemiddeld zo’n vijftien wedstrijden alles, maar dan ook echt alles moet regelen.

Dat betekent puzzelen om elftallen rond te krijgen, gesprekken voeren met spelers en hen – waar nodig – toespreken als dingen niet goed gaan. Daarnaast regelt hij de scheidsrechters, zorgt hij voor de indeling van de velden en kleedkamers en ook voor de bemensing van de kantine. Bovendien onderhoudt hij de contacten met de KNVB met betrekking tot de speelschema’s.

Dorjee is ook wekelijks actief als scheidsrechter bij de jeugd- en junioren teams én bij het G-team. In het verleden was hij ook assistent scheidsrechter bij ZCFC 1 en tenslotte heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd bij de inzameling van kleding en schoeisel ten behoeve van de vele asielzoekers die enige jaren geleden in Zaanstad werden opgevangen. Dorjee werd in 2006 als erelid benoemd.

Piet Klokman

Klokman werd in 1953 als elfjarige jongen lid van ZCFC. Tijdens en vooral na zijn actieve voetballoopbaan had hij vele functies bij de club als vrijwilliger. Zo was hij 24 jaar bestuurslid – waarvan vele jaren penningmeester – van de club. In die hoedanigheid was hij onder meer opsteller van de aangepaste statuten. Met de verhuizing van het ZCFC complex naar de Kalverpolder was hij lid van de bouwcommissie en later ook van de accommodatiecommissie.

Door zijn technische achtergrond deed en doet hij veel aan het begeleiden van onderhoudsaannemers en verleent hij assistentie bij veiligheidsinspecties. Na de beëindiging van zijn bestuursfunctie heeft hij nog vele jaren de ledenadministratie gedaan en ontfermde hij zich daarnaast over de incasso van achterstallige betalingen. Ook heeft Klokman samen met zijn onlangs overleden vrouw Jannie vele vrije uren besteed aan de redactie van het clubblad de Goal en vele bardiensten meegedraaid. Inmiddels maakt Klokman al weer jaren deel uit van de mopperploeg,

Deze onderhoudsploeg komt iedere dinsdag- en vrijdagmorgen bijeen voor het onderhoud en het schoonhouden van het complex, de kleedkamers en de kantine. Naast al zijn operationele taken is Klokman ook min of meer de bewaker van het gedachtegoed van ZCFC. Dat gaat dan bijvoorbeeld over niet voetballen op zondag, het niet betalen van spelers en het sociale klimaat bij ZCFC. Ook leverde hij een bijdrage aan de inzameling voor de asielzoekers. Ook Klokman werd jaren geleden als erelid van ZCFC benoemd.

Reacties

Cookieinstellingen