KNSB hoopt op natuurijs: clubs in de startblokken

IJspret in Assendelft.
IJspret in Assendelft.
Foto: Google / Nico Boon

Schaatsbond KNSB hoopt dat de komende week op natuurijs gereden kan worden. Volgens de bond staan de 450 ijsclubs die bij haar zijn aangesloten klaar om hun banen in orde te maken zodra het langere tijd gaat vriezen. De voorspellingen wijzen daar wel op.

In het Drentse Eelde bleef de temperatuur gisteren de gehele dag onder nul, meldt Weer Online. Daarmee is de eerste lokale ijsdag van de winter een feit. Landelijk kwam het nog niet tot een officiële ijsdag, want in De Bilt gaf het kwik 2,2 graden aan. Vorig jaar was het op 22 december de eerste keer dat het lokaal de gehele dag vroor. Toen bleef het in het noordoosten de hele dag onder nul. In de winter van 2020 – 2021 was dat op 10 december. In Hupsel, in de Achterhoek, werd het toen niet warmer dan -0,2 graden. Nog een jaar eerder was die eerste lokale ijsdag op 21 januari, het jaar daarvoor op 22 januari.

Nog nooit géén ijsdag

Het is nog nooit voorgekomen dat er in een winter op geen enkel KNMI-meetpunt een ijsdag werd gemeten. De vroegste lokale ijsdag viel op 30 oktober 1940, in Maastricht werd toen -0,2 graden gemeten. Drie tot elf ijsdagen waren gebruikelijk in de klimaatperiode 1991 – 2020, en de meeste komen voor in het oosten en noordoosten.  Of ook hier de ijsbanen weer open zullen gaan is de vraag, maar er heerst optimisme.

Bron: Weer Online

 

‘In 2021, middenin de coronatijd hebben we gezien hoe half Nederland gek werd omdat er natuurijs lag,’ zegt manager sportparticipatie Jurre Trouw van de KNSB. ‘Hoe mooi zou het zijn als we komende week weer lekker buiten konden schaatsen? Maar laten we wel voorzichtig zijn en niet te vroeg het ijs opgaan. Ons advies: houd goed in de gaten wanneer de natuurijsbanen van onze clubs opengaan. Daar kun je altijd veilig schaatsen.’

Lokale verenigingen

De KNSB heeft online een overzicht staan van aangesloten clubs die een natuurijsbaan hebben. De verenigingen geven op die site zelf aan wanneer hun baan opengaat voor het publiek. In Zaanstad ijn dat Klein maar Dapper in Krommeniedijk, Ons Genoegen in Krommenie, IJsclub Assendelft en IJsclub Lambert Melisz in Westzaan,

Volgens de KNSB staan vijf clubs klaar om, zodra het kan, een marathon op natuurijs te organiseren. Het gaat om ijsverenigingen in Haaksbergen, Noordlaren, Burgum, Puttershoek en Nieuw-Buinen. IJsvereniging Nieuw-Amsterdam in Veenoord huisvestte al vaak de eerste natuurijsmarathon van het jaar, maar vanwege verbouwing van de baan is dat voorlopig niet mogelijk.

Reacties

Cookieinstellingen