Burgemeester ziet jeugd te vaak bezwijken voor drugswinsten

Foto: Flickr / Marco Verch Professional Photographer

We stevenen als tweede drugsstad van het land na Rotterdam ‘als lemmingen af op de afgrond’. Dat zei burgemeester Jan Hamming gisteren bij de bestreking van het geactualiseerde Integraal Veiligheidsplan voor Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

Dat plan werd goed ontvangen en Hamming maakt zich in tegenstelling tot een deel van de raad geen zorgen over de politiecapaciteit om de daarin gestelde doelen ook te halen. Er is een tekort aan menskracht in het basisteam Zaanstreek, maar ook daar heerst vertrouwen dat de prioriteiten ondermijning, jeugd & veiligheid, de lokale veiligheid, de sociale veiligheid en gedigitaliseerde criminaliteit kunnen worden aangepakt. Drugs – die een belangrijke bron van ondermijning zijn – krijgen alle aandacht, ook al omdat ze de jeugd corrumperen: ‘Het grote geld is té aantrekkelijk.’

Verdachten autobranden

Hamming wil helpen waar dat (nog) mogelijk is, maar daarbij wel harde grenzen trekken. Zaanstad heeft al een aantal programma’s om de jeugd uit de criminaliteit te houden, maar die leveren dus nog onvoldoende rendement op. Burgers een gevoel van veiligheid teruggeven is een belangrijk doel van de aanpak en wat dat betreft had de burgemeester ook een succesje te melden naar aanleiding van de recente reeks autobranden in Poelenburg: daarvoor zijn inmiddels twee verdachten aangehouden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen