Raam fabriek Gebroeders Klinkenberg siert nu Toermalijn

Foto: Facebook / Historische Vereniging Wormerveer

Het gloednieuwe onderkomen van Integraal Kind Centrum de Toermalijn aan het Noordeinde 80 in Wormerveer heeft een prachtige link met het verleden gekregen. De Historische Vereniging Wormerveer schonk de school een bijzonder raam uit de voormalige fabriek van de Gebroeders Klinkenberg die er eerder stond.

Het gezandstraalde raam werd gemaakt door de firma Reek in Zaandam en op 19 mei 1955 door het gezamenlijke personeel aan het bedrijf geschonken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Het is een voorstelling van de verschillende disciplines in het bedrijf: de handarbeid van de smid en de technische capaciteiten van de tekenaar. Op de achtergrond is molen De Mol te zien als het begin van het bedrijf en de inmiddels ook verdwenen Zaanbrug als voorbeeld van de door Gebroeders Klinkenberg uitgevoerde projecten.

Op het nippertje gered

De Toermalijn wil historisch besef stimuleren bij de leerlingen en het raam betrekt de kinderen bij de historie van hun leefomgeving. Het had overigens weinig gescheeld of het raam was bij de sloop van de fabriek gesneuveld, schrijft de Historische Vereniging op Facebook. ‘De heer H. van ’t Loo uit Wormerveer heeft het net op tijd weten te redden.’ Via hem kreeg de vereniging het in bruikleen, die het op haar beurt wegens plaatsgebrek opsloeg bij de inmiddels overleden plaatselijke erfgoedhoeder Ruud Pauw. Laatstgenoemde kwam op het idee het raam een plek te geven in de nieuwbouw van de Toermalijn, maar heeft dat niet meer mee mogen maken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen