Vandaag om 12:00 uur mobiel even loskoppelen van de oren

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

NL-Alert bestaat deze maand tien jaar en is inmiddels ruim 1100 keer ingezet in verschillende situaties, van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang. Vandaag ontvangt heel Nederland weer een NL-Testalert.

Rond 12:00 uur gebeurt dat voor de twintigste keer. Ruim driekwart van de Nederlanders die het testbericht ontvangt, herkent NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het bericht staat duidelijk in het Nederlands en in het Engels dat het om een test gaat. Wel een waarschuwing: het NL-Alert kan hard klinken met oordopjes in of een koptelefoon op.

Geen instellingen nodig

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert wanneer mensen in de buurt van een noodsituatie zijn. Er staat altijd in wat er aan de hand is, wat de ontvanger moet doen en waar meer informatie te vinden is. Om een NL-Alert op de mobiele telefoon te ontvangen moet het apparaat wel aanstaan; verder is er niets voor nodig. NL-Alert is gratis en anoniem, de telefoonnummers blijven onbekend. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen