Veel gezondheidswinst te halen met meer hectares groen

Zelfs Krommeniedijk is landelijk gezien geen groene topper.
Zelfs Krommeniedijk is landelijk gezien geen groene topper.
Foto: Google Street View

Per extra hectare groen neemt het aantal langdurig zorgbehoevenden gemiddeld met 8,6 af, wat jaarlijks landelijk een besparing aan zorg- en verzuimkosten oplevert van minimaal 125 miljoen euro. Dat meldt Stad en Groen op basis van onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco.

In de wetenschap zijn de verbanden tussen vergroening en gezondheid inmiddels ruim voorhanen, maar veel gemeenten investeren er nog nauwelijks in. Zaanstad wil wel, maar in de beperkte openbare ruimte moet er van alles en nog wat komen: huizen uiteraard, maar ook infrastructuur voor mobiliteit en voorzieningen. Groene gevels, binnentuinen tussen hoge woongebouwen en meer bomen moeten de stad groener maken, maar wie om zich heen kijkt ziet er (nog) niet veel van terug. Ook is de vraag of ontwikkelaars nog gevoelig zijn voor de vraag naar groen in projecten nu dure woningen onverkoopbaar dreigen te worden door oplopende bouwkosten en een hoge inflatie.

Groene Stad Challenge

Sweco gebruikte voor het onderzoek openbare gezondheidsdata van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek, de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, gecombineerd met data uit de Groene Stad Challenge 2021. Ruim 100 gemeenten lieten voor de laatste uitdaging de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom analyseren, waaronder Zaanstad.

De uitkomst was een 46ste plek tussen 48 vergelijkbare deelnemers. Het Zuid-Hollandse Rijswijk kwam als groenste stad uit de bus en Bloemendaal als groenste dorp. Zaanstad eindigde onlangs in een onderzoek naar de gezondste steden ook al bijna onderaan. In de Groene Stad Challenge werd ook Krommeniedijk beoordeeld, dat plek 114 haalde op een lijst met 355 dorpen.

Nieuwe coalities nodig

Volgend Sweco moeten gemeenten komen met een slimme vergroeningsstrategie die recht doet aan de gezondheidsuitdagingen op buurtniveau. ‘Koppel wijkbudgetten en uitvoeringsplannen voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie en energietransitie met vergroening om zo te komen tot een integrale wijkaanpak,’ is één van de adviezen. Ook het Rijk, de provincies, waterschappen, woningcorporaties, ondernemers, zorginstellingen en verzekeraars zouden nieuwe coalities moeten smeden voor een groenere en dus gezondere leefomgeving.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen