Bijna hekkensluiter in index van gezonde steden

Foto: Google Street View

Groningen is de gezondste stad van Nederland, meldt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis op basis van een inventarisatie van de gezondheid van 20 Nederlandse steden.  Onderaan de lijst staat Rotterdam, dat vergeleken met 2020 stuivertje wisselde met Zaanstad. Wij staan nu op de één na laatste plaats.

 

De onderzoekers vergeleken op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vijf factoren: of er in de stad een gezond gebouwde omgeving is, of een stad fiets- en voetgangervriendelijk is en een dekkend OV-netwerk heeft, of de stad gezonde buitenruimte heeft, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit, de geluidsoverlast en hittestress en of er genoeg plek is voor sociale interactie. Groningen scoorde daarop het best, daarna volgen Emmen en Apeldoorn. Zaanstad laat het vooral liggen op het gebied van een gezonde buitenruimte en bebouwde omgeving.

Verbeteringen

Volgens de onderzoekers zijn alle steden de afgelopen twee jaar gezonder geworden, maar gingen de vier grote steden minder hard vooruit dan andere plaatsen. Zo staat Utrecht op plek veertien en Den Haag op zestien. De onderzoekers concluderen onder meer dat de coronacrisis heeft bijgedragen aan de populariteit van wandelen, waardoor de openbare ruimte anders wordt ingedeeld.

Thuiswerken

‘Ook het thuiswerken vraagt om een andere, meer aantrekkelijkere woonomgeving in de stad. Steden investeren daarom ook stevig in het verbeteren van het groen in de openbare ruimte.’ Ook kiezen steden vaker voor de voetganger en fietser, ten koste van de auto. ‘Parkeernormen gaan bijvoorbeeld omlaag en wegen worden versmald. Daarnaast verplaatsen steden (grootschalig) parkeren steeds meer richting de randen.’

Naast de 20 steden werden nog vijf andere gemeenten in kaart gebracht, om een vergelijking te kunnen maken. Leiden en Zwolle zouden beide op plek zes terechtkomen, Haarlemmermeer op twaalf en Den Bosch en Zoetermeer op zestien. Allemaal boven Zaanstad dus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen