Vier fracties willen dat gemeente Hemkade 51 koopt

Foto: Google Earth

D66, de PvdA, Rosa en de VVD zijn de eindeloze (juridische, verbale en fysieke) strubbelingen op het Balkenhaventerrein beu en vragen het college in een motie om met de familie Groen de gaan onderhandelen over de aankoop van hun woning en  praktijkruimte. De familie wil er niet weg, maar kan ook niet leven met naaste buur Morth Sea Venue.

Vorige week vlogen de verwijten weer over en weer in de raadszaal, waar ook vertegenwoordigers van de tuinders op de hoek van het industrieterrein en andere bewoners hun zegje deden. De familie Groen spreekt altijd vanuit de slachtofferrol, met NSV-eigenaar Ivar Moens als ‘grote boze wolf’. De insprekende dochter zette er ditmaal zelfs een rood kapje voor op. Ook de gemeente kan geen goed doen en spendeert daarom jaarlijks tienduizenden euro’s aan proceskosten. Journalisten die over de zaak schrijven kunnen steevast rekenen op een eis tot rectificatie: alles dient in het straatje van de bewoners van Hemkade 51 te passen.

Terreur

Een inspreekster van de tuiniersvereniging schetste echter het beeld van een familie die de leden terroriseert, waardoor die al een aantal keren de politie hebben moeten inschakelen. Onder andere om een aantal van hen te ontzetten nadat de familie een hek op slot had gedraaid terwijl zij nog op hun tuinen waren. Daar was de beschuldigde niet van onder de indruk: leugens die een week eerder waren afgestemd met Moens, hoorden de raadsleden.

Meer rechten NSV

Om de problemen te tacklen werd een gebiedsvisie voor het Balkenhaventreein opgesteld, maar die kon geen van de betrokkenen echt bekoren. De raad zag er dan ook geen heil in, maar nog veel minder in op de huidige voet doorgaan. Eén van de twee kijvende partijen moet als het even kan vertrekken en omdat de bedrijfsvoering door NSV evenals de bedrijfswoning naast de evenementenloctie volwaardige planologische rechten hebben, is het volgens de vier fracties ‘voor de land liggend’ dat dat de familie Groen is.

Flip Hoedemaeker (D66), Eylem Köseoglu (PvdA), Hans Kuyper (Rosa) en Tjeerd Rienstra (VVD) die de motie ondertekenden noemen de aankoop van hun bezit een ‘logische vervolgstap om tot een definitieve oplossing te komen’. Mocht de motie worden aangenomen door een raadsmeerderheid dan zitten er ongetwijfeld nieuwe gevechten voor de rechter in het vat. Maar ook wanneer de motie sneuvelt is die kans levensgroot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen