Zaankanters blijven nog relatief verschoond van cybercrime

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Noord-Holland is koploper in ons land met cybercrime. Het afgelopen half jaar werden in 1563 meldingen gedaan van digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude. Inwoners van Alkmaar werden relatief het vaakst slachtoffer, met 27,3 meldingen per 10.000 inwoners. In Zaanstad waren het er vijf.

Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers. Doe laten een stijging van 8,6 proent zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en vergeleken met twee jaar geleden is de toename nog hoger, namelijk 22,1 procent. Ook in Zuid-Holland (1200) en Noord-Brabant (1033) werden van mei tot en met oktober veel aangiftes gedaan.

 

Ongeveer een derde van de meldingen in Noord-Holland werd gedaan in Amsterdam: 429 stuks. Als echter gekeken wordt naar het aantal meldingen per inwoner, is het Alkmaar dat aan het kortste eind trekt. Landelijk ligt het gemiddelde op 4,3 meldingen per 10.000 inwoners. Alleen in het Drentse Aa en Hunze ligt het getal hoger dan in Alkmaar (78 per 10.000 inwoners).

‘Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen. Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet,’ adviseert David Janssen van VPNGids.nl.

Reacties

Cookieinstellingen