Wie heeft plek voor maquette Wormerveer anno 1750?

Foto: Facebook / Nico de Haan

Een aantal vrijwilligers van de Historische Vereniging Wormerveer begon in februari 2010 met het vervaardigen van een maquette van het dorp rond 1750, van West-Knollendam tot aan de grens met Zaandijk. strekte. Op een schaal van 1:750 werden zoveel mogelijk molens, huisjes, schuren, klompenhossies en skaithoissies nagemaakt.

Na bijna 10.000 arbeidsuren is het werk volgens dé kenner van oud (industrieel) Wormerveer Nico de Haan ‘ongelofelijk mooi’ geworden. ‘Natuurlijk is de maquette van ongeveer zes bij anderhalve meter een behoorlijk gevaarte.’ Er is om die reden dan ook al een aantal maal van locatie veranderd. Nu is besloten dat de maquette ophoudt te bestaan, laat hij weten op Facebook.

Plek gezocht

‘Nu spaar ik alles uit Wormerveer, maar dit object kan ik helaas nergens plaatsen. Zelfs niet uit elkaar op zolder of iets dergelijks. Ik ben dus op zoek naar iemand die de maquette wel kan huisvesten. In principe in opslag, maar nog mooier… ergens uitgestald waar mensen hem ook (op afspraak) zouden kunnen bezichtigen. Natuurlijk het liefst ook weer in Wormerveer. Bezichtigen is dus het mooist, maar dat betekent automatisch wel dat het werk wel goed toegankelijk moet zijn voor hen die slecht ter been zijn.’

Eye catcher

Hij hoopt dat mensen met een bedrijf het binnenhalen ervan zullen zien als een geweldige eye catcher die ook potentiële klanten trekt. ‘Kan het niet op de vloer, dan wellicht tegen een wand maar hoe dan ook… opvallend is het wel.’ Het Gemeentearchief en het Zaans Museum zijn al benaderd, maar toonden geen interesse. Mensen met ideeën of een plek voor het kunstwerk kunnen zich melden.

Reacties

Cookieinstellingen